Зеничке рударе угушио метан

Чланови тима за спасавање у рудницима и дио техничког тима прве смјене рудника Распоточје данас су се након помних анализа спустили на 850 метара дубине како би извукли тијела страдалих рудара.

Босна и Херцеговина 06.09.2014 | 20:40
Зеничке рударе угушио метан

До сада су успјели извући два тијела, у току је евакација још два, а за тијелом петог рудара потрага би могла потрајати јер им на путу стоје тоне земље, угљена и камена. Ријеч је о Хајрудину Брадарцу, који је у руднику почео радити три дана прије несреће, пише Вечерњи лист.

Настрадали су и Мехмед Диздаревић, Мехмедалија Халиловић, Фахир Халач и Фејзо Исаковић.

Повријеђен и један спасилац

Према тврдњама рудара који су учествовали у акцији спасавања, четворицу њихових колега угушио је метан, а једнога је затрпало камење. Родбина и пријатељи погинулих рудара данас су се окупили испред улаза у јаму Распоточје чекајући кад ће екипе извући посмртне остатке погинулих рудара. Улаз у круг рудника забрањен им је те су постављене полицијске траке како би се евакуација те идентификација посмртних остатака несметано обавила. Сирене возила хитне помоћи одјекивале су пред улазом у рудник јер су чланови породица погинулих због туге и шока падали у несвијест.

Од 29 рудара који су извучени из јаме Распоточје, 26 је затражило медицинску помоћ на Одјељењу ургентне медицине Кантонален болнице Зеница. Након детаљних прегледа, 20 рудара отпуштено је из болнице на кућно лијечење с утврђеним лакшим тјелесним повредама, а преостала шесторица отпуштена су данас, јавља Фена.

Медицинску помоћ затражио је и један члан тима за спасавање који је током акције извлачења задобио озбиљније повреде. Синдикат Рудника мрког угљена Зеница на челу с Мехмедом Оручем договора с властима Федерације БиХ начине пружања финансијске помоћи породици и дјеци погинулих рудара, којима стижу бројни телеграми саучешћа.

Рјешење од 25 милиона марака

До несреће у јами Распоточје дошло је у четвртак поподне након што је зенички крај уздрмао земљотрес јачине 3,4 степена по Ритхеру- Након тога догодио се тзв. горски удар, који се иначе не може предвидјети ни спријечити. Рудари су остали заробљени у јами јер се одронила велика количина земље, камења и угљена.

Према ријечима једног од рудара, у јами Распоточје протеклих дана забиљежена су четири горска удара. Размишља се о затварању јаме у којој ово није прва трагедија. Хоће ли се јама затворити или не одлучит ће, како је рекао предсједник Синдиката Рудника мрког углља Зеница Мехмед Оруч, сами рудари.

Рјешење проблема за јаму Распоточје зеничког рудника, у којему је опрема застарјела, јест да се набави хидраулично чело које кошта 25 милиона марака те хуманији рад.

Дан жалости у ФБиХ

Влада Федерације БиХ одлучила је да понедјељак, 8. септембра, у ФБиХ буде Дан жалости због тешке рударске несреће у јами "Распоточје", у којој је погинуло пет рудара, те њихове сахране.

Дан жалости обиљежава се обавезним истицањем заставе БиХ на пола копља, односно јарбола, на зградама Владе и институција ФБиХ, саопштено из федералне Владе.

Медијске куће на територији ФБиХ, као и организатори културно-умјетничких и спортских манифестација дужни су да прилагоде своје програмске садржаје Дану жалости.

Федерална Влада је на данашњој хитној сједници одлучила да као помоћ породицама погинулих рудара из Текуће резерве издвоји 50.000 КМ.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лија

06.09.2014 18:44

Искрено саучешће породицама настрадалих рудара.

ОДГОВОРИТЕ