Zeničke rudare ugušio metan

Članovi tima za spasavanje u rudnicima i dio tehničkog tima prve smjene rudnika Raspotočje danas su se nakon pomnih analiza spustili na 850 metara dubine kako bi izvukli tijela stradalih rudara.

Bosna i Hercegovina 06.09.2014 | 20:40
Zeničke rudare ugušio metan

Do sada su uspjeli izvući dva tijela, u toku je evakacija još dva, a za tijelom petog rudara potraga bi mogla potrajati jer im na putu stoje tone zemlje, ugljena i kamena. Riječ je o Hajrudinu Bradarcu, koji je u rudniku počeo raditi tri dana prije nesreće, piše Večernji list.

Nastradali su i Mehmed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač i Fejzo Isaković.

Povrijeđen i jedan spasilac

Prema tvrdnjama rudara koji su učestvovali u akciji spasavanja, četvoricu njihovih kolega ugušio je metan, a jednoga je zatrpalo kamenje. Rodbina i prijatelji poginulih rudara danas su se okupili ispred ulaza u jamu Raspotočje čekajući kad će ekipe izvući posmrtne ostatke poginulih rudara. Ulaz u krug rudnika zabranjen im je te su postavljene policijske trake kako bi se evakuacija te identifikacija posmrtnih ostataka nesmetano obavila. Sirene vozila hitne pomoći odjekivale su pred ulazom u rudnik jer su članovi porodica poginulih zbog tuge i šoka padali u nesvijest.

Od 29 rudara koji su izvučeni iz jame Raspotočje, 26 je zatražilo medicinsku pomoć na Odjeljenju urgentne medicine Kantonalen bolnice Zenica. Nakon detaljnih pregleda, 20 rudara otpušteno je iz bolnice na kućno liječenje s utvrđenim lakšim tjelesnim povredama, a preostala šestorica otpuštena su danas, javlja Fena.

Medicinsku pomoć zatražio je i jedan član tima za spasavanje koji je tokom akcije izvlačenja zadobio ozbiljnije povrede. Sindikat Rudnika mrkog ugljena Zenica na čelu s Mehmedom Oručem dogovora s vlastima Federacije BiH načine pružanja finansijske pomoći porodici i djeci poginulih rudara, kojima stižu brojni telegrami saučešća.

Rješenje od 25 miliona maraka

Do nesreće u jami Raspotočje došlo je u četvrtak popodne nakon što je zenički kraj uzdrmao zemljotres jačine 3,4 stepena po Ritheru- Nakon toga dogodio se tzv. gorski udar, koji se inače ne može predvidjeti ni spriječiti. Rudari su ostali zarobljeni u jami jer se odronila velika količina zemlje, kamenja i ugljena.

Prema riječima jednog od rudara, u jami Raspotočje proteklih dana zabilježena su četiri gorska udara. Razmišlja se o zatvaranju jame u kojoj ovo nije prva tragedija. Hoće li se jama zatvoriti ili ne odlučit će, kako je rekao predsjednik Sindikata Rudnika mrkog ugllja Zenica Mehmed Oruč, sami rudari.

Rješenje problema za jamu Raspotočje zeničkog rudnika, u kojemu je oprema zastarjela, jest da se nabavi hidraulično čelo koje košta 25 miliona maraka te humaniji rad.

Dan žalosti u FBiH

Vlada Federacije BiH odlučila je da ponedjeljak, 8. septembra, u FBiH bude Dan žalosti zbog teške rudarske nesreće u jami "Raspotočje", u kojoj je poginulo pet rudara, te njihove sahrane.

Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave BiH na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade i institucija FBiH, saopšteno iz federalne Vlade.

Medijske kuće na teritoriji FBiH, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija dužni su da prilagode svoje programske sadržaje Danu žalosti.

Federalna Vlada je na današnjoj hitnoj sjednici odlučila da kao pomoć porodicama poginulih rudara iz Tekuće rezerve izdvoji 50.000 KM.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Лија

06.09.2014 20:44

Искрено саучешће породицама настрадалих рудара.

ODGOVORITE