Буш могао да прислушкује Американце у свако доба

Администрација бившег америчког председника Џорџа Буша имала је законско овлашћење да прислушкује телефонске разговоре и прати електронску пошту америчких грађана без упозорења, сазнаје се из два меморандума која је објавио Стејт департмент.

Свијет 06.09.2014 | 17:33
Буш могао да прислушкује Американце у свако доба

Ова два документа, која су обелодањена касно синоћ, везана су за тајни програм под називом "Звездани ветар" који је отпочет после терористичких напада изведених у САД 11. септембра 2001, преноси АФП.

Тај програм је омогућавао Националној безбедносној агенцији да добија податке о комуникацијама у САД када је барем једна страна била осумњичени члан Ал Каиде или неке групе придружене тој терористичкој организацији, као и ако се барем једна страна која је учествовала у комуникацији налазила у прекоморским областима.

"Чак и у мирнодопска времена, у одсусутву деловања Конгреса, председник има уставно овлашћење... да наложи страно обавештајно праћење без упозорења", рекао је тадашњи помоћник јавног тужиоца Џек Голдсмит, како је наведено у меморандуму од 108 страна који носи датум 6. мај 2004.године.

Голдсмит је у то време био и шеф Канцеларије за правне савете Министарства правде, када је јавни тужилац био Џон Ешкрофт, а његов заменик Џејмс Коми, који се сада налази на челу ФБИ-а.

До овог документа дошла је Америчка унија за грађанске слободе, група за заштиту људских права која је поднела тужбу на основу закона о слободи информисања.

Други меморандум, који датира од 16. јула 2004, указује на одлуку Врховног суда донету две недеље раније, којом се додатно оправдава "Звездани ветар".

 

Коментари / 0

Оставите коментар