Buš mogao da prisluškuje Amerikance u svako doba

Administracija bivšeg američkog predsednika Džordža Buša imala je zakonsko ovlašćenje da prisluškuje telefonske razgovore i prati elektronsku poštu američkih građana bez upozorenja, saznaje se iz dva memoranduma koja je objavio Stejt department.

Svijet 06.09.2014 | 17:33
Buš mogao da prisluškuje Amerikance u svako doba

Ova dva dokumenta, koja su obelodanjena kasno sinoć, vezana su za tajni program pod nazivom "Zvezdani vetar" koji je otpočet posle terorističkih napada izvedenih u SAD 11. septembra 2001, prenosi AFP.

Taj program je omogućavao Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji da dobija podatke o komunikacijama u SAD kada je barem jedna strana bila osumnjičeni član Al Kaide ili neke grupe pridružene toj terorističkoj organizaciji, kao i ako se barem jedna strana koja je učestvovala u komunikaciji nalazila u prekomorskim oblastima.

"Čak i u mirnodopska vremena, u odsusutvu delovanja Kongresa, predsednik ima ustavno ovlašćenje... da naloži strano obaveštajno praćenje bez upozorenja", rekao je tadašnji pomoćnik javnog tužioca Džek Goldsmit, kako je navedeno u memorandumu od 108 strana koji nosi datum 6. maj 2004.godine.

Goldsmit je u to vreme bio i šef Kancelarije za pravne savete Ministarstva pravde, kada je javni tužilac bio Džon Eškroft, a njegov zamenik Džejms Komi, koji se sada nalazi na čelu FBI-a.

Do ovog dokumenta došla je Američka unija za građanske slobode, grupa za zaštitu ljudskih prava koja je podnela tužbu na osnovu zakona o slobodi informisanja.

Drugi memorandum, koji datira od 16. jula 2004, ukazuje na odluku Vrhovnog suda donetu dve nedelje ranije, kojom se dodatno opravdava "Zvezdani vetar".

 

Komentari / 0

Ostavite komentar