Тужба због усвајања буџета

Начелник Кнежева Боре Шкељић окачио је у просторијама Скупштине општине обавјештење у којем је навео да не признаје одлуке парламента и да ће покренути судске поступке против свих који су учествовали у доношењу општинског буџета за 2014. и преузимању власти.

Република Српска 06.09.2014 | 13:30
Тужба због усвајања буџета

Из парламента Кнежева узвраћају да ће поднијети пријаву против Шкељића, јер им је доста његове самовоље.

Шкељић је у обавјештењу истакао да не признаје буџет који је недавно усвојила нова скупштинска већина и најављује да ће до краја године финансирање општине извршити до износа који је донесен за 2013. годину. За тешко стање у општини, које је изазвано његовим и опструкцијама претходне већине, оптужио је и републичка министарства и медије. Најавио је да ће сви, за које сматра да су стали на страну оних који су усвојили буџет покренути судске поступке.

- Због чега је општина финансијски блокирана више од два мјесеца? Због нелегалне подршке републичких институција овој групи. Све што ови гробари општине, предвођени бањалучким тајкуном иначе власником дипломе Економског факултета у Ријеци намјере да ураде с циљем рушења Кнежева, а публикују путем "Гласа Српске", "Независних новина" и РТРС-а републичке институције беспоговорно и координисано извршавају - навео је Шкељић.

У обавјештењу се осврнуо и на министарства у Влади РС.

- Кршећи законе и чинећи кривична дјела Министарство управе и локалне самоуправе уз несебичну помоћ Министарства финансија и асистирање Правобранилаштва РС и судије Окружног суда у Бањалуци Кнежевић Свјетлане је општини Кнежево и њеним становницима, нарочито најугроженијим, којих је немали број, нанијело огромну штету и отежало ионако тешко преживљавање - навео је Шкељић.

Подвукао је да не признаје буџет који је усвојен мимо законом утврђених процедура.

- Против оних који су учествовали у отимачини службеног печата, проваљивању у службене просторије и опструкцији у извршавању законима прописаних обавеза, односно покушају укидања Кнежева, као локалне заједнице, покренућемо судске процесе, како кривичне тако и за накнаду штете - навео је Шкељић.

Из прозваних ресора у Влади РС у петак нисмо успјели да добијемо коментар на Шкељићеве оптужбе. За предсједника Скупштине општине Кнежево Радована Марића Шкељићев потез је катастрофалан.

- Несхватљиво је да више од године оспорава скупштинску већину и Скупштину и да прича да су Скупштина и буџет нелегални. Човјек се одметнуо и пријети свима - рекао је Марић.

Нагласио је да о Шкељићу довољно говори то што је одборницима закључао просторије Скупштине општине када су хтјели да разматрају приједлог буџета.

- Ставио се изнад система, а никад Скупштини није дао приједлог буџета. Уставни поредак РС у општини Кнежево је нарушен и ми ћемо идућих дана сазвати сједницу и поднијети кривичну пријаву против Шкељића - нагласио је Марић.

Буџет за ову годину износи 3,7 милиона КМ, а усвојило га је 11 од укупно 19 одборника у Кнежеву. Због блокада буџет је усвојен тек 22. августа, након што је Кнежево прво полугодиште функционисало на основу одлуке о привременом финансирању, а од 1. јула општина је била у потпуној финансијској блокади, јер та одлука није могла да буде продужена. Због неусвајања буџета у законском року Министарство управе и локалне самоуправе РС је поднијело тужбу бањалучком Окружном суду, са захтјевом за наметање буџета.

Поступак је обустављен, јер је тужба повучена након усвајања буџета, који је претходно добио и зелено свјетло из Министарства финансија РС.

Извор: Глас Српске

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

хео

06.09.2014 12:18

Нема будзета Дебели из Лактаса отисао у Пазар да брани српство и рекао да га цекамо док не ослободи српску земљу! Е кукала вам мајка за кога гласате све ове године јебем вас у уста неписмена,највеци сатрапи које је поплава у овом рату избацила прицају о српству и Немањицима!!!!!! Да за све ове године није било србина да га убије него сте гласали за њега то све говори о васој интелигенцији и менталном развитку! Све сто је везано за плацање рацуна и кирије треба бојкотовати па нека пуне будзет са својим парама тј са насим парама које су покрали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кнежево

06.09.2014 18:04

Јадан је овај народ Кнежева кад видимо ко га представља, а толико је младих и образованих људи у тој малој и напаћеној општини.Ви господине Шкељићу боље да сте дали сиротињи 15 000 км него што сте пре пар вечери прокоцкали у једном од својих локала, вама јадан и не треба буџет, кад држите пола општине од мотела до хотела, па да ли има у једној нормалној држави а да не причам општини да начелник има дискотеку и пар кафана, код нас у Кнежеву може све, питам се да ли човјек може то све да посједује на поштен начин, а овде глумиш жртву, како те није срамота изаћи у медије и на улици и да људе погледаш у очи.Има ваљда закона и за такве као што си ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнежевљанин

06.09.2014 20:12

Људи, овај Шкељић је 100% луд, он не признаје буџет који је усвојила Скупштина, тј. 11 одборника од укупно 19, шта се дешава са њим!?

ОДГОВОРИТЕ