Tužba zbog usvajanja budžeta

Načelnik Kneževa Bore Škeljić okačio je u prostorijama Skupštine opštine obavještenje u kojem je naveo da ne priznaje odluke parlamenta i da će pokrenuti sudske postupke protiv svih koji su učestvovali u donošenju opštinskog budžeta za 2014. i preuzimanju vlasti.

Republika Srpska 06.09.2014 | 13:30
Tužba zbog usvajanja budžeta

Iz parlamenta Kneževa uzvraćaju da će podnijeti prijavu protiv Škeljića, jer im je dosta njegove samovolje.

Škeljić je u obavještenju istakao da ne priznaje budžet koji je nedavno usvojila nova skupštinska većina i najavljuje da će do kraja godine finansiranje opštine izvršiti do iznosa koji je donesen za 2013. godinu. Za teško stanje u opštini, koje je izazvano njegovim i opstrukcijama prethodne većine, optužio je i republička ministarstva i medije. Najavio je da će svi, za koje smatra da su stali na stranu onih koji su usvojili budžet pokrenuti sudske postupke.

- Zbog čega je opština finansijski blokirana više od dva mjeseca? Zbog nelegalne podrške republičkih institucija ovoj grupi. Sve što ovi grobari opštine, predvođeni banjalučkim tajkunom inače vlasnikom diplome Ekonomskog fakulteta u Rijeci namjere da urade s ciljem rušenja Kneževa, a publikuju putem "Glasa Srpske", "Nezavisnih novina" i RTRS-a republičke institucije bespogovorno i koordinisano izvršavaju - naveo je Škeljić.

U obavještenju se osvrnuo i na ministarstva u Vladi RS.

- Kršeći zakone i čineći krivična djela Ministarstvo uprave i lokalne samouprave uz nesebičnu pomoć Ministarstva finansija i asistiranje Pravobranilaštva RS i sudije Okružnog suda u Banjaluci Knežević Svjetlane je opštini Kneževo i njenim stanovnicima, naročito najugroženijim, kojih je nemali broj, nanijelo ogromnu štetu i otežalo ionako teško preživljavanje - naveo je Škeljić.

Podvukao je da ne priznaje budžet koji je usvojen mimo zakonom utvrđenih procedura.

- Protiv onih koji su učestvovali u otimačini službenog pečata, provaljivanju u službene prostorije i opstrukciji u izvršavanju zakonima propisanih obaveza, odnosno pokušaju ukidanja Kneževa, kao lokalne zajednice, pokrenućemo sudske procese, kako krivične tako i za naknadu štete - naveo je Škeljić.

Iz prozvanih resora u Vladi RS u petak nismo uspjeli da dobijemo komentar na Škeljićeve optužbe. Za predsjednika Skupštine opštine Kneževo Radovana Marića Škeljićev potez je katastrofalan.

- Neshvatljivo je da više od godine osporava skupštinsku većinu i Skupštinu i da priča da su Skupština i budžet nelegalni. Čovjek se odmetnuo i prijeti svima - rekao je Marić.

Naglasio je da o Škeljiću dovoljno govori to što je odbornicima zaključao prostorije Skupštine opštine kada su htjeli da razmatraju prijedlog budžeta.

- Stavio se iznad sistema, a nikad Skupštini nije dao prijedlog budžeta. Ustavni poredak RS u opštini Kneževo je narušen i mi ćemo idućih dana sazvati sjednicu i podnijeti krivičnu prijavu protiv Škeljića - naglasio je Marić.

Budžet za ovu godinu iznosi 3,7 miliona KM, a usvojilo ga je 11 od ukupno 19 odbornika u Kneževu. Zbog blokada budžet je usvojen tek 22. avgusta, nakon što je Kneževo prvo polugodište funkcionisalo na osnovu odluke o privremenom finansiranju, a od 1. jula opština je bila u potpunoj finansijskoj blokadi, jer ta odluka nije mogla da bude produžena. Zbog neusvajanja budžeta u zakonskom roku Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS je podnijelo tužbu banjalučkom Okružnom sudu, sa zahtjevom za nametanje budžeta.

Postupak je obustavljen, jer je tužba povučena nakon usvajanja budžeta, koji je prethodno dobio i zeleno svjetlo iz Ministarstva finansija RS.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

heo

06.09.2014 12:18

Nema budzeta Debeli iz Laktasa otisao u Pazar da brani srpstvo i rekao da ga cekamo dok ne oslobodi srpsku zemlju! E kukala vam majka za koga glasate sve ove godine jebem vas u usta nepismena,najveci satrapi koje je poplava u ovom ratu izbacila pricaju o srpstvu i Nemanjicima!!!!!! Da za sve ove godine nije bilo srbina da ga ubije nego ste glasali za njega to sve govori o vasoj inteligenciji i mentalnom razvitku! Sve sto je vezano za placanje racuna i kirije treba bojkotovati pa neka pune budzet sa svojim parama tj sa nasim parama koje su pokrali!

ODGOVORITE
Name

kneževo

06.09.2014 18:04

Jadan je ovaj narod Kneževa kad vidimo ko ga predstavlja, a toliko je mladih i obrazovanih ljudi u toj maloj i napaćenoj opštini.Vi gospodine Škeljiću bolje da ste dali sirotinji 15 000 km nego što ste pre par večeri prokockali u jednom od svojih lokala, vama jadan i ne treba budžet, kad držite pola opštine od motela do hotela, pa da li ima u jednoj normalnoj državi a da ne pričam opštini da načelnik ima diskoteku i par kafana, kod nas u Kneževu može sve, pitam se da li čovjek može to sve da posjeduje na pošten način, a ovde glumiš žrtvu, kako te nije sramota izaći u medije i na ulici i da ljude pogledaš u oči.Ima valjda zakona i za takve kao što si ti.

ODGOVORITE
Name

Kneževljanin

06.09.2014 20:12

Ljudi, ovaj Škeljić je 100% lud, on ne priznaje budžet koji je usvojila Skupština, tj. 11 odbornika od ukupno 19, šta se dešava sa njim!?

ODGOVORITE