Проруске снаге оптужују Украјину за кршење прекида ватре

Проруске снаге у источној Украјини оптужиле су данас украјинске снаге за кршење прекида ватре само неколико сати после ступања тог договора на снагу и најавиле да ће наставити кампању за независност истока Украјине.

Свијет 06.09.2014 | 13:25
Проруске снаге оптужују Украјину за кршење прекида ватре

Посланик парламента самопроглашене Доњецке Народне Републике Владимир Макович изјавио је да су украјинске јединице лансирале неколико ракета на положаје проруских снага након што је прекид ватре ступио на снагу јуче у 18 часова по локалном времену, преноси АФП.

Слично је изјавио премијер ДНР Александар Захарченко који је за руску државну агенцију РИА Новости рекао да је "прерано говорити о потпуном прекиду ватре".

Шеф Украјинске националне гарде раније данас је изјавио, како је пренео АП, да се прекид ватре у источној Украјини, по свему судећи, од јутрос поштује, мада је било кршења у почетку.

Командант Националне гарде Степан Полторак рекао је да је у првих 45 минута по ступању прекида ватре на снагу било спорадичног пуцања, али да од јутрос ниједна страна не крши прекид ватре.

Истовремено, председник парламента ДНР Борис Литвинов тврди у изјави за АФП да, без обзира на примирје, проруске снаге нису одустале од свог циља успостављања независне државе на истоку Украјине.

Он је рекао да се не слаже са већином услова које је обелоданио украјински председник Петро Порошенко након што су представници Кијева и проруских снага у Минску потписали споразум у 12 тачака.

"Елементи које је објавио Порошенко су за нас неприхватљиви. Једина два члана која су прихватљива су прекид ватре и размена заробљеника,", рекао је Литвинов за француску агенцију.

Он је изнео свој и, како је рекао став парламента ДНР да је најважнија ствар након преговора "признање независне републике која ће се звати или Доњецка Народна Република и Новорусија".

Украјина, Русија и проруске снаге у источној Украјини потписали су јуче споразум о прекиду ватре, пет месеци после избијања сукоба.

Протокол о прекиду ватре на истоку Украјине потписан у Минску ступио је на снагу јуче у 18 сати по локалном времену.

Протокол о прекиду ватре на истоку Украјине потписали су раније у Минску представници Украјине и самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике.

Европска унија поздравила је споразум о прекиду ватре на истоку Украјине, истичући да све стране морају да га поштују и примењују.

"Поздрављамо споразум о прекиду ватре постигнут у Минску на састанку Контакт групе. Тај споразум сада све стране морају да поштују и да га у потпуности примењују", наводи се у саопштењу ЕУ.

 

Коментари / 0

Оставите коментар