Proruske snage optužuju Ukrajinu za kršenje prekida vatre

Proruske snage u istočnoj Ukrajini optužile su danas ukrajinske snage za kršenje prekida vatre samo nekoliko sati posle stupanja tog dogovora na snagu i najavile da će nastaviti kampanju za nezavisnost istoka Ukrajine.

Svijet 06.09.2014 | 13:25
Proruske snage optužuju Ukrajinu za kršenje prekida vatre

Poslanik parlamenta samoproglašene Donjecke Narodne Republike Vladimir Makovič izjavio je da su ukrajinske jedinice lansirale nekoliko raketa na položaje proruskih snaga nakon što je prekid vatre stupio na snagu juče u 18 časova po lokalnom vremenu, prenosi AFP.

Slično je izjavio premijer DNR Aleksandar Zaharčenko koji je za rusku državnu agenciju RIA Novosti rekao da je "prerano govoriti o potpunom prekidu vatre".

Šef Ukrajinske nacionalne garde ranije danas je izjavio, kako je preneo AP, da se prekid vatre u istočnoj Ukrajini, po svemu sudeći, od jutros poštuje, mada je bilo kršenja u početku.

Komandant Nacionalne garde Stepan Poltorak rekao je da je u prvih 45 minuta po stupanju prekida vatre na snagu bilo sporadičnog pucanja, ali da od jutros nijedna strana ne krši prekid vatre.

Istovremeno, predsednik parlamenta DNR Boris Litvinov tvrdi u izjavi za AFP da, bez obzira na primirje, proruske snage nisu odustale od svog cilja uspostavljanja nezavisne države na istoku Ukrajine.

On je rekao da se ne slaže sa većinom uslova koje je obelodanio ukrajinski predsednik Petro Porošenko nakon što su predstavnici Kijeva i proruskih snaga u Minsku potpisali sporazum u 12 tačaka.

"Elementi koje je objavio Porošenko su za nas neprihvatljivi. Jedina dva člana koja su prihvatljiva su prekid vatre i razmena zarobljenika,", rekao je Litvinov za francusku agenciju.

On je izneo svoj i, kako je rekao stav parlamenta DNR da je najvažnija stvar nakon pregovora "priznanje nezavisne republike koja će se zvati ili Donjecka Narodna Republika i Novorusija".

Ukrajina, Rusija i proruske snage u istočnoj Ukrajini potpisali su juče sporazum o prekidu vatre, pet meseci posle izbijanja sukoba.

Protokol o prekidu vatre na istoku Ukrajine potpisan u Minsku stupio je na snagu juče u 18 sati po lokalnom vremenu.

Protokol o prekidu vatre na istoku Ukrajine potpisali su ranije u Minsku predstavnici Ukrajine i samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Evropska unija pozdravila je sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine, ističući da sve strane moraju da ga poštuju i primenjuju.

"Pozdravljamo sporazum o prekidu vatre postignut u Minsku na sastanku Kontakt grupe. Taj sporazum sada sve strane moraju da poštuju i da ga u potpunosti primenjuju", navodi se u saopštenju EU.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar