Договорено примирје

Представници Украјине и самопроглашених Народних Република Доњецка и Луганска потписали су у Минску Протокол о прекиду ватре, јавља Раша тудеј.

Свијет 06.09.2014 | 07:54
Договорено примирје

Примирје би требало да почне јуче у 18 сати по локалном времену.

Украјински председник Петро Порошенко потврдио је информацију о постигнутом договору о прекиду ватре на истоку Украјине, јавља ББЦ.

Порошенко је јуче издао наређење генералу украјинске војске за обуставу ватре у 18 сати по локалном времену.

Протокол о прекиду ватре обухвата 14 тачака, међу којима су сви аспекти контроле, размене затвореника и разна друга питања, пише Интефакс.

Представници самопроглашене Народне Републике Доњецк потврдили су информацију о договореном примирју путем званичног налога ДНР наТвитеру.

Москва се нада да ће споразум склопљен у Минску измедју украјинских власти и проруских сепаратиста бути поштован "тачку по тачку", изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Москва изражава наду да ће све стране поштовати све одредбе документа и споразума постигнутог (у Минску) тачку по тачку, и да ће процес преговора у циљу потпуног решавања украјинске кризе бити настављен", рекао је Песков.

Русија подрзавља потписивање споразума у Минску, додао је он.

Представница ОЕБС-а Хајди Таљавини поздравила је постизање споразума рекавши да су то "добре вести". Она је додала да је од свих тачака Протокола "примирје главна тачка".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

06.09.2014 10:46

Нема мира док се територијално не ријеше ствари. Ово је само предах и припрема за даље. Уколико НАТО буде наоуражавао Украјину онда би је Руси могли читаву заузети. Преписавао сам се синоћ на гуглу са једним американцем. На крају ми је признао да НАТО несмије војно интервенисати због Украјине. Послао ми је линк америчког сајта на коме војни аналитичар каже да Русија има 4500 пројектила са бојевим главама и да би унистили цјелу УСА упркос ракетном штиту и још доста земаља.

ОДГОВОРИТЕ