Dogovoreno primirje

Predstavnici Ukrajine i samoproglašenih Narodnih Republika Donjecka i Luganska potpisali su u Minsku Protokol o prekidu vatre, javlja Raša tudej.

Svijet 06.09.2014 | 07:54
Dogovoreno primirje

Primirje bi trebalo da počne juče u 18 sati po lokalnom vremenu.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potvrdio je informaciju o postignutom dogovoru o prekidu vatre na istoku Ukrajine, javlja BBC.

Porošenko je juče izdao naređenje generalu ukrajinske vojske za obustavu vatre u 18 sati po lokalnom vremenu.

Protokol o prekidu vatre obuhvata 14 tačaka, među kojima su svi aspekti kontrole, razmene zatvorenika i razna druga pitanja, piše Intefaks.

Predstavnici samoproglašene Narodne Republike Donjeck potvrdili su informaciju o dogovorenom primirju putem zvaničnog naloga DNR naTviteru.

Moskva se nada da će sporazum sklopljen u Minsku izmedju ukrajinskih vlasti i proruskih separatista buti poštovan "tačku po tačku", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Moskva izražava nadu da će sve strane poštovati sve odredbe dokumenta i sporazuma postignutog (u Minsku) tačku po tačku, i da će proces pregovora u cilju potpunog rešavanja ukrajinske krize biti nastavljen", rekao je Peskov.

Rusija podrzavlja potpisivanje sporazuma u Minsku, dodao je on.

Predstavnica OEBS-a Hajdi Taljavini pozdravila je postizanje sporazuma rekavši da su to "dobre vesti". Ona je dodala da je od svih tačaka Protokola "primirje glavna tačka".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

06.09.2014 10:46

Nema mira dok se teritorijalno ne riješe stvari. Ovo je samo predah i priprema za dalje. Ukoliko NATO bude naouražavao Ukrajinu onda bi je Rusi mogli čitavu zauzeti. Prepisavao sam se sinoć na guglu sa jednim amerikancem. Na kraju mi je priznao da NATO nesmije vojno intervenisati zbog Ukrajine. Poslao mi je link američkog sajta na kome vojni analitičar kaže da Rusija ima 4500 projektila sa bojevim glavama i da bi unistili cjelu USA uprkos raketnom štitu i još dosta zemalja.

ODGOVORITE