УН: Помоћ поплављеним пољопривредницима

Организација УН за храну и пољоприведу /ФАО/ отпочела је јутрос у Бијељини доставу неопходне сточне хране малим пољопривредним газдинствима у подручјима погођеним поплавама у БиХ.

Република Српска 05.09.2014 | 17:52
УН: Помоћ поплављеним пољопривредницима

Укупна вриједност помоћи за опоравак од поплава коју ФАО дистрибуише у виду сточне хране износи око 600.800 КМ.

Из ФАО је саопштено да су званичном почетку операција присуствовали руководилац подружне јединице Бијељина Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске - ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди и координатор Фонда солидарности за обнову Републике Српске Зоран Малетић и аграрни економиста ФАО Владо Пијуновић.

Настојања ове организације УН да помогне у санирању штете у БиХ усмјерена су на око 7.500 малих породичних пољопривредних газдинстава која су претрпјела знатне губитке усљед незапамћених поплава и клизишта у прољеће.

"Наш приоритет је помоћи да се заштите улагања породица чија су пољопривредна добра у поплавама претрпјела знатне губитке. Циљ наше помоћи је да помогнемо таквим пољопривредним домаћинствима да се што прије врате производњи и заради за живот", истакао је Владимир Рахманин, помоћник генералног директора ФАО и регионални представник за Европу и централну Азију.

Осим сточне хране, егзистенцијална помоћ ФАО угроженим пољопривредним домаћинствима подразумијева и доставу сјемена за сјетву пшенице како би се замијенили већ засађени усјеви однесени мајским поплавама, када су поља била потопљена незапамћеним количинама кише.

Антибиотици и вакцине за говеда достављају се ветеринарским станицама у Републици Српској, Федерацији БиХ и у Брчко дистрикту.

Достава помоћи пољопривредним газдинствима у Брчко дистрикту, Добоју, Градачцу, Градишци, Оџаку, Орашју, Шамцу, Сребренику и општини Добој-Исток биће настављена у наредне двије седмице.

Сточна храна и пшенично сјеме су набављени у БиХ и Србији, по објављивању јавног позива за прикупљање понуда за њихову набавку.


 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

бјељина

05.09.2014 16:38

Нека посаљу помоц по Андјелицу и министру Мирјаницу, таман им толико треба па да оду у пензију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хабура

23.10.2014 21:00

само су појединци добили помоц каоји нису ни остецени од поплава,све су то лопови, а они коим је стварно потребно они као да нису ни регистровани пољо.. и као да немају по 10 грла стоке и висе...

ОДГОВОРИТЕ