UN: Pomoć poplavljenim poljoprivrednicima

Organizacija UN za hranu i poljoprivedu /FAO/ otpočela je jutros u Bijeljini dostavu neophodne stočne hrane malim poljoprivrednim gazdinstvima u područjima pogođenim poplavama u BiH.

Republika Srpska 05.09.2014 | 17:52
UN: Pomoć poplavljenim poljoprivrednicima

Ukupna vrijednost pomoći za oporavak od poplava koju FAO distribuiše u vidu stočne hrane iznosi oko 600.800 KM.

Iz FAO je saopšteno da su zvaničnom početku operacija prisustvovali rukovodilac podružne jedinice Bijeljina Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske - resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi i koordinator Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske Zoran Maletić i agrarni ekonomista FAO Vlado Pijunović.

Nastojanja ove organizacije UN da pomogne u saniranju štete u BiH usmjerena su na oko 7.500 malih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koja su pretrpjela znatne gubitke usljed nezapamćenih poplava i klizišta u proljeće.

"Naš prioritet je pomoći da se zaštite ulaganja porodica čija su poljoprivredna dobra u poplavama pretrpjela znatne gubitke. Cilj naše pomoći je da pomognemo takvim poljoprivrednim domaćinstvima da se što prije vrate proizvodnji i zaradi za život", istakao je Vladimir Rahmanin, pomoćnik generalnog direktora FAO i regionalni predstavnik za Evropu i centralnu Aziju.

Osim stočne hrane, egzistencijalna pomoć FAO ugroženim poljoprivrednim domaćinstvima podrazumijeva i dostavu sjemena za sjetvu pšenice kako bi se zamijenili već zasađeni usjevi odneseni majskim poplavama, kada su polja bila potopljena nezapamćenim količinama kiše.

Antibiotici i vakcine za goveda dostavljaju se veterinarskim stanicama u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i u Brčko distriktu.

Dostava pomoći poljoprivrednim gazdinstvima u Brčko distriktu, Doboju, Gradačcu, Gradišci, Odžaku, Orašju, Šamcu, Srebreniku i opštini Doboj-Istok biće nastavljena u naredne dvije sedmice.

Stočna hrana i pšenično sjeme su nabavljeni u BiH i Srbiji, po objavljivanju javnog poziva za prikupljanje ponuda za njihovu nabavku.


 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

bjeljina

05.09.2014 16:38

Neka posalju pomoc po Andjelicu i ministru Mirjanicu, taman im toliko treba pa da odu u penziju.

ODGOVORITE
Name

habura

23.10.2014 21:00

samo su pojedinci dobili pomoc kaoji nisu ni osteceni od poplava,sve su to lopovi, a oni koim je stvarno potrebno oni kao da nisu ni registrovani poljo.. i kao da nemaju po 10 grla stoke i vise...

ODGOVORITE