Договорен прекид ватре у Украјини

Представници Украјине и самопроглашених Народних Република Доњецка и Луганска потписали су у Минску Протокол о прекиду ватре, јавља Раша тудеј.

Свијет 05.09.2014 | 16:13
Договорен прекид ватре у Украјини

Примирје би требало да почне у 18 сати по локалном времену.

Украјински председник Петро Порошенко потврдио је информацију о постигнутом договору о прекиду ватре на истоку Украјине, јавља ББЦ.

Порошенко је већ издао наређење генералу украјинске војске за обуставу ватру у 18 сати по локалном времену.

Протокол о прекиду ватре обухвата 14 тачака међу којима су сви аспекти контроле, размене затвореника и разна друга питања, пише Интефакс.

Представници самопроглашене Народне Републике Доњецк потврдили су информацију о договореном примирју путем званичног Твитер налога ДНР.

Представница ОЕБС-а Хајди Таљавини поздравила је постизање споразума рекавши да су то "добре вести". Она је додала да је од свих тачака Протокола "примирје главна тачка".

Данас је у главном граду Белорусије одржан састанак Контакт-групе за решавање украјинске кризе.

Један од чланова Контакт- гурпе, бивши белоруски председник Леонид Кучма рекао је пред почетак састанка да се нада потписивању примирја.

У међувремену, Запад припрема нове санкције Русији коју оптужује за слање оружја и војника на исток Украјине. Русија пориче ове оптужбе.

Лидери земаља чланица НАТО усвојили су другог дана самита у Велсу план о формирању брзих ударних јединица које ће бити стациониране на Истоку Европе.

Подсетимо, украјинска криза, немири и сукоби у тој земљи трају више месеци, а према подацима УН, од средине априла у украјинском конфликту погинуло је више од 2.600 људи, а приближно шест хиљада је рањено.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ђурађ

05.09.2014 14:38

Ма, ди ће језуити прекинути рат?! НАТО католички земалски пакао хитно шаље трупе у Украјину. Крвава шапа из Ватикана шаље Лојолину војску у Украјину! Па, па, то се и очекивало ето језуитске војске на територији Сибира!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

05.09.2014 15:22

Наравно и за вријеме другог свјетског рата, једино су Кијев и Загреб доцекали ФАСИСТЕ дигнути руку.

ОДГОВОРИТЕ