Dogovoren prekid vatre u Ukrajini

Predstavnici Ukrajine i samoproglašenih Narodnih Republika Donjecka i Luganska potpisali su u Minsku Protokol o prekidu vatre, javlja Raša tudej.

Svijet 05.09.2014 | 16:13
Dogovoren prekid vatre u Ukrajini

Primirje bi trebalo da počne u 18 sati po lokalnom vremenu.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potvrdio je informaciju o postignutom dogovoru o prekidu vatre na istoku Ukrajine, javlja BBC.

Porošenko je već izdao naređenje generalu ukrajinske vojske za obustavu vatru u 18 sati po lokalnom vremenu.

Protokol o prekidu vatre obuhvata 14 tačaka među kojima su svi aspekti kontrole, razmene zatvorenika i razna druga pitanja, piše Intefaks.

Predstavnici samoproglašene Narodne Republike Donjeck potvrdili su informaciju o dogovorenom primirju putem zvaničnog Tviter naloga DNR.

Predstavnica OEBS-a Hajdi Taljavini pozdravila je postizanje sporazuma rekavši da su to "dobre vesti". Ona je dodala da je od svih tačaka Protokola "primirje glavna tačka".

Danas je u glavnom gradu Belorusije održan sastanak Kontakt-grupe za rešavanje ukrajinske krize.

Jedan od članova Kontakt- gurpe, bivši beloruski predsednik Leonid Kučma rekao je pred početak sastanka da se nada potpisivanju primirja.

U međuvremenu, Zapad priprema nove sankcije Rusiji koju optužuje za slanje oružja i vojnika na istok Ukrajine. Rusija poriče ove optužbe.

Lideri zemalja članica NATO usvojili su drugog dana samita u Velsu plan o formiranju brzih udarnih jedinica koje će biti stacionirane na Istoku Evrope.

Podsetimo, ukrajinska kriza, nemiri i sukobi u toj zemlji traju više meseci, a prema podacima UN, od sredine aprila u ukrajinskom konfliktu poginulo je više od 2.600 ljudi, a približno šest hiljada je ranjeno.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Đurađ

05.09.2014 14:38

Ma, di će jezuiti prekinuti rat?! NATO katolički zemalski pakao hitno šalje trupe u Ukrajinu. Krvava šapa iz Vatikana šalje Lojolinu vojsku u Ukrajinu! Pa, pa, to se i očekivalo eto jezuitske vojske na teritoriji Sibira!

ODGOVORITE
Name

Radovan

05.09.2014 15:22

Naravno i za vrijeme drugog svjetskog rata, jedino su Kijev i Zagreb docekali FASISTE dignuti ruku.

ODGOVORITE