Судије и тужиоци траже већа примања

У вријеме највеће економске кризе, када већина грађана једва саставља крај са крајем,они који имају највеће плате у земљи траже још новца и нове привилегије.

Република Српска 05.09.2014 | 18:06
Судије и тужиоци траже већа примања

Судије и тужиоци Суда и Тужилаштва БиХ од Парламентарне скупштине затражили су да им се додијели још новца како би,осим плата могли исплаћивати и разне накнаде које, по њиховом мишљењу заслужују.Овај захтјев није добио подршку у Парламентарној скупштини БиХ и то захваљујужи посланицима из Републике Српске.

Судије и Тужиоци у Суду и Тужилаштву БиХ имају највеће могуће плате у земљи.У рангу су са члановима Предсједништва БиХ,али им то није довољно.

Већ дуже вријеме траже додатни новац како би себи могли повећати регрес,испаћивати накнаду за одвојени живот од породице и још низ привилегија које мјесечно износе много више од просјечне плате у БиХ.Када ти захтјеви нису прошли у Парламентарној скупштини БиХ,ј ер се томе противе посланици из Републике Српске,судије и тужиоци,заштитници правног поретка у БиХ,тужили су БиХ Уставном суду,који је наредио да им се исплаћују све затражене привилегије.

То здушно подржавају и посланици из Федерације БиХ.

,,Мислим да је то потпуно у реду.Мора се отклонити дискриминација запослених у тим институцијама'',сматра посланик СДА Шефик Џаферовић.

,,Наравно да судије и тужиоци морају имати иста права као и сви други.Ако говоримо о томе да ли су они заслужили те плате и накнаде то је сасвим друга тема'',истиче посланик СДП-а Саша Магазиновић.

А та друга тема је оно што спречава посланике из Републике Српске да одобре захтјев за повећање накнада ионако превише плаћеним судијама и тужиоцима у Суду и Тужилаштву БиХ.

,,Суд и Тужилаштво нису заслужили ни постојећа средстава.Они су зрели за суштинске промјене, а не да им се дају нова средстава'',тврди Драго Калабић посланик СНСД-а и додаје:
,,Мени смета што њихов нерад и њихове лоше резулате, сви па и ви новинари, пребацују на неке друге институције, политичке партије и политичаре који са тим немају везе.Они једноставно нису положили свој испит, не заслужују ни постојећа средства, а камоли додатна''.

Посланици СДС-а истичу да остају принципијелни у ставовима по питању Суда и Тужилаштва БиХ,али се чуде дволичним ставовима и изјавама колега из СНСД-а.

,,Ово нарицање СНСД-а је крајње лицемјерно јер су управо посланици СНСД-а приликом усвајања буџета за ову годину подржали повећање буџета Тужилаштва БиХ за скоро 30%.Никола Шпирић је прошле године из буџетске резерве Тужилаштву БиХ дао 600 хиљада марака за запошљавање 13 нових тужилаца.Ово што сада причају је крајње лицемјерно'', тврди посланик СДС-а Александра Пандуревић.

У СДС-у сматрају да СНСД сноси огромну одговорност због учесталих хапшења Срба осумњичених за наводне ратне злочине.

,,Одобрили су новац за 13 нових тужилаца за ратне злочине,али нису инсистирали да се хапсе они који су починили злочине над Србима. Њима је најважније да Тужилаштво БиХ не истражује предмете организованог криминала и корупције у које су,захваљући СНСД-овим кадровима,увучене комплетне институције власти'', закључују у СДС-у. 

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

аxxе

05.09.2014 13:22

Укинути им и то сто имају и тако низаста нису!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

05.09.2014 15:43

Све њих, као и политицаре који им повладјују јер се боје да их не дирају треба послати у РАСПОТОЦЈЕ да пар дана виде какве привилегије имају рудари па би коректније радили свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

05.09.2014 16:35

Колико су резултата остварили требали би они да плаћају да раде а не да примају било какву плату. Легло криминала, корупције, пљацки, разноразни уз њихову помоћ неки су постали богати за пар година а да ниједан од ових сто тразе веце плате није ставио прст на цели па се запитао од куд том цовјеку све то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКРУЗНИ

05.09.2014 16:35

ДАЈТЕ ВЕЦУ ПЛАТУ ОЛГИ МАЛЕСЕВИЦ ДА НАМИРИ ДВА МИЛИОНА ЕУРА ЈЕР ЈАДНА СА ОВАКО МАЛОМ ПЛАТОМ МОРАЦЕ ДА И ДАЉЕ ПОСТЕНО ХА ХА ХА СУДИТИ ДО ПЕНЗИЈЕ. СТА ЈЕ ПАРА УЗЕЛА МОЗЕ СТО ГОДИНА РАДИТИ БЕЗ ПЛАТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вага

05.09.2014 16:46

Кадија те тужи, кадија те суди. Наравно да ће Уставни суд пресудити за своју струку! Како их није срамота! Плате им треба смањити на ниво двије трећине плате дипломираног инжењера. То је прво што нова власт у Републици Српској, а и на нивоу БиХ, треба да очисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правник

05.09.2014 18:18

У тужилаштвима и судовима милион кубика предмета а они траже повишице плата Ма неби ту глад Америка утолила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

05.09.2014 18:26

у праву су, инаце је данас правило,сто мање радис то веца плата, али је то само у јавном сектору. код приватника мало ко добије зарадјено.

ОДГОВОРИТЕ