Sudije i tužioci traže veća primanja

U vrijeme najveće ekonomske krize, kada većina građana jedva sastavlja kraj sa krajem,oni koji imaju najveće plate u zemlji traže još novca i nove privilegije.

Republika Srpska 05.09.2014 | 18:06
Sudije i tužioci traže veća primanja

Sudije i tužioci Suda i Tužilaštva BiH od Parlamentarne skupštine zatražili su da im se dodijeli još novca kako bi,osim plata mogli isplaćivati i razne naknade koje, po njihovom mišljenju zaslužuju.Ovaj zahtjev nije dobio podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH i to zahvaljujuži poslanicima iz Republike Srpske.

Sudije i Tužioci u Sudu i Tužilaštvu BiH imaju najveće moguće plate u zemlji.U rangu su sa članovima Predsjedništva BiH,ali im to nije dovoljno.

Već duže vrijeme traže dodatni novac kako bi sebi mogli povećati regres,ispaćivati naknadu za odvojeni život od porodice i još niz privilegija koje mjesečno iznose mnogo više od prosječne plate u BiH.Kada ti zahtjevi nisu prošli u Parlamentarnoj skupštini BiH,j er se tome protive poslanici iz Republike Srpske,sudije i tužioci,zaštitnici pravnog poretka u BiH,tužili su BiH Ustavnom sudu,koji je naredio da im se isplaćuju sve zatražene privilegije.

To zdušno podržavaju i poslanici iz Federacije BiH.

,,Mislim da je to potpuno u redu.Mora se otkloniti diskriminacija zaposlenih u tim institucijama'',smatra poslanik SDA Šefik Džaferović.

,,Naravno da sudije i tužioci moraju imati ista prava kao i svi drugi.Ako govorimo o tome da li su oni zaslužili te plate i naknade to je sasvim druga tema'',ističe poslanik SDP-a Saša Magazinović.

A ta druga tema je ono što sprečava poslanike iz Republike Srpske da odobre zahtjev za povećanje naknada ionako previše plaćenim sudijama i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu BiH.

,,Sud i Tužilaštvo nisu zaslužili ni postojeća sredstava.Oni su zreli za suštinske promjene, a ne da im se daju nova sredstava'',tvrdi Drago Kalabić poslanik SNSD-a i dodaje:
,,Meni smeta što njihov nerad i njihove loše rezulate, svi pa i vi novinari, prebacuju na neke druge institucije, političke partije i političare koji sa tim nemaju veze.Oni jednostavno nisu položili svoj ispit, ne zaslužuju ni postojeća sredstva, a kamoli dodatna''.

Poslanici SDS-a ističu da ostaju principijelni u stavovima po pitanju Suda i Tužilaštva BiH,ali se čude dvoličnim stavovima i izjavama kolega iz SNSD-a.

,,Ovo naricanje SNSD-a je krajnje licemjerno jer su upravo poslanici SNSD-a prilikom usvajanja budžeta za ovu godinu podržali povećanje budžeta Tužilaštva BiH za skoro 30%.Nikola Špirić je prošle godine iz budžetske rezerve Tužilaštvu BiH dao 600 hiljada maraka za zapošljavanje 13 novih tužilaca.Ovo što sada pričaju je krajnje licemjerno'', tvrdi poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević.

U SDS-u smatraju da SNSD snosi ogromnu odgovornost zbog učestalih hapšenja Srba osumnjičenih za navodne ratne zločine.

,,Odobrili su novac za 13 novih tužilaca za ratne zločine,ali nisu insistirali da se hapse oni koji su počinili zločine nad Srbima. Njima je najvažnije da Tužilaštvo BiH ne istražuje predmete organizovanog kriminala i korupcije u koje su,zahvaljući SNSD-ovim kadrovima,uvučene kompletne institucije vlasti'', zaključuju u SDS-u. 

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

axxe

05.09.2014 13:22

Ukinuti im i to sto imaju i tako nizasta nisu!!

ODGOVORITE
Name

istina

05.09.2014 15:43

Sve njih, kao i politicare koji im povladjuju jer se boje da ih ne diraju treba poslati u RASPOTOCJE da par dana vide kakve privilegije imaju rudari pa bi korektnije radili svoj posao.

ODGOVORITE
Name

Md

05.09.2014 16:35

Koliko su rezultata ostvarili trebali bi oni da plaćaju da rade a ne da primaju bilo kakvu platu. Leglo kriminala, korupcije, pljacki, raznorazni uz njihovu pomoć neki su postali bogati za par godina a da nijedan od ovih sto traze vece plate nije stavio prst na celi pa se zapitao od kud tom covjeku sve to.

ODGOVORITE
Name

OKRUZNI

05.09.2014 16:35

DAJTE VECU PLATU OLGI MALESEVIC DA NAMIRI DVA MILIONA EURA JER JADNA SA OVAKO MALOM PLATOM MORACE DA I DALJE POSTENO HA HA HA SUDITI DO PENZIJE. STA JE PARA UZELA MOZE STO GODINA RADITI BEZ PLATE.

ODGOVORITE
Name

vaga

05.09.2014 16:46

Kadija te tuži, kadija te sudi. Naravno da će Ustavni sud presuditi za svoju struku! Kako ih nije sramota! Plate im treba smanjiti na nivo dvije trećine plate diplomiranog inženjera. To je prvo što nova vlast u Republici Srpskoj, a i na nivou BiH, treba da očisti.

ODGOVORITE
Name

правник

05.09.2014 18:18

У тужилаштвима и судовима милион кубика предмета а они траже повишице плата Ма неби ту глад Америка утолила.

ODGOVORITE
Name

pero

05.09.2014 18:26

u pravu su, inace je danas pravilo,sto manje radis to veca plata, ali je to samo u javnom sektoru. kod privatnika malo ko dobije zaradjeno.

ODGOVORITE