Убијен главни сарадник шефа Исламске Државе

Десна рука шефа Исламске државе Абу Бакра ал-Багдадија убијен је у ваздушном нападу ирачке војске на сјеверу земље, објавио је шеф штаба генерал Бабакер Зебари.

Свијет 05.09.2014 | 12:16
Убијен главни сарадник шефа Исламске Државе

-Ирачки војни авиони су у четвртак извели операцију у којој је убијен главни сурадник Абу Бакра ал-Багдадија, познат под именом Абу Хајр ал-Сури - рекао је генерал Зебари и додао да су напади у покрајини Ниниве покренути на обавјештајну базу и да је мета погођена.

Из независног извора за сада није потврђена смрт џихадистичког шефа. Исламска држава, која контролише више сиријских регија, заузела је велике дијелове ирачког територија од покретање офензиве сунитских побуњеника 9. јуна.

У нападу авиона сиријске војске на истоку Сирије убијено је 18 страних бораца Исламске државе, међу којима је био и један џихадист из САД-а, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права.

Сиријска опсерваторија за људска права, који прати насиље на свим странама трогодишњег сукоба, објавио је да су поуздани извори извијестили да су међу убијеним страним борцима и неки од водећих људи Исламске државе.

Челници ИС-а су се, су по изворима, у тренутку ваздушних удара затекли у згради градске управе града Гарбија у близини града Раке, упоришта милитаната на истоку Сирије.

Зграду су, по Опсерваторији, екстремисти користили за свој штаб.

Сиријска опсерваторија за људска права саопштила је и да је у другом ваздушном нападу на бившу зграду обавјештајне службе у Абу Кармалу, у близини границе с Ираком, коју је користила Исламска држава такође убијен неутврђени број припадника ИС-а.

Опсерваторија истиче да су сиријски напади омогућили групи од 13 заробљеника које су држали борци ИС-а да побјегну у насталом каосу. Агенција Ројтерс напомиње да због ограничења у извјештавању из Сирије није могла потврдити наводе и из независних извора.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар