Ubijen glavni saradnik šefa Islamske Države

Desna ruka šefa Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija ubijen je u vazdušnom napadu iračke vojske na sjeveru zemlje, objavio je šef štaba general Babaker Zebari.

Svijet 05.09.2014 | 12:16
Ubijen glavni saradnik šefa Islamske Države

-Irački vojni avioni su u četvrtak izveli operaciju u kojoj je ubijen glavni suradnik Abu Bakra al-Bagdadija, poznat pod imenom Abu Hajr al-Suri - rekao je general Zebari i dodao da su napadi u pokrajini Ninive pokrenuti na obavještajnu bazu i da je meta pogođena.

Iz nezavisnog izvora za sada nije potvrđena smrt džihadističkog šefa. Islamska država, koja kontroliše više sirijskih regija, zauzela je velike dijelove iračkog teritorija od pokretanje ofenzive sunitskih pobunjenika 9. juna.

U napadu aviona sirijske vojske na istoku Sirije ubijeno je 18 stranih boraca Islamske države, među kojima je bio i jedan džihadist iz SAD-a, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, koji prati nasilje na svim stranama trogodišnjeg sukoba, objavio je da su pouzdani izvori izvijestili da su među ubijenim stranim borcima i neki od vodećih ljudi Islamske države.

Čelnici IS-a su se, su po izvorima, u trenutku vazdušnih udara zatekli u zgradi gradske uprave grada Garbija u blizini grada Rake, uporišta militanata na istoku Sirije.

Zgradu su, po Opservatoriji, ekstremisti koristili za svoj štab.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je i da je u drugom vazdušnom napadu na bivšu zgradu obavještajne službe u Abu Karmalu, u blizini granice s Irakom, koju je koristila Islamska država takođe ubijen neutvrđeni broj pripadnika IS-a.

Opservatorija ističe da su sirijski napadi omogućili grupi od 13 zarobljenika koje su držali borci IS-a da pobjegnu u nastalom kaosu. Agencija Rojters napominje da zbog ograničenja u izvještavanju iz Sirije nije mogla potvrditi navode i iz nezavisnih izvora.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar