Насиље над дјецом у порасту

УНИЦЕФ је упозорио да је насиље над дјецом порасло у посљедњој деценији и да су дјеца широм свијета "рутински" изложена физичком, сексуалном и емоционалном насиљу у распону од убиства и присилних сексуалних односа до злостављања.

Свијет 05.09.2014 | 11:45
Насиље над дјецом у порасту

На основу података из 190 земаља, у најновијем извјештају УНИЦЕФ-а се наводи да је око 120 милиона дјевојчица широм свијета приморано на сексуални однос, док је једна петина укупног броја жртава убиства у свијету млађа од 20 година.

Убиство је водећи узрок смрти код дјечака узраста од 10-19 година у неколико земаља у Централној и Јужној Америци - у Панами, Венецуели, Ел Салвадору, Бразилу и Гватемали.

"Насиље не позање старосну границу нити географију, религију, етничку припадност нити висину прихода. Јавља се у мјестима гдје дјеца треба да буду безбједна - у њиховим домовима, школама и локалним заједницама.

Све више, то се дешава преко интернета и починиоци су чланови породице, наставници, комшије, странци, као и друга дјеца", навео је извршни директор УНИЦЕФ-а Ентони Лејк.

Како се упозорава у извјештају, насиље над дјецом је чак у неким земљама друштвено прихваћено, прећутно толерисано или се сматра неувредљивим а постоји више разлога зашто је тај феномен "остао, у великој мјери, игнорисан".

"Жртве су сувише младе или сувише осјетљиве да би пријавиле злочине, док правни системи не могу адекватно да реагују, а службе за заштиту дјеце су оскудне", наводе из УНИЦЕФ-а.

Сексуално насиље широко је распрострањено и примјењено на свакој десетој дјевојчици млађој од 20 година а процјењује да је око 120 милиона дјевојчица приморано на сексуална дјела, док је свака трећа удата млада жена адолесценткиња или њих око 84 милиона широм свијета које су често жртве емоционалног, физичког или сексуалног насиља које чине њихови мужеви или партнери.

Такво насиље је распрострањено у 70 одсто случајева у Конгу и Екваторијалној Гвинеји, а приближава се или прелази 50 одсто у Уганди, Танзанији и Зимбабвеу.

У Нигерији је терористичка група Боко Харам отела више од 200 ученица у априлу у намјери да их уда и у тој земљи има највећи број младих жена које су жртаве убиства - њих готово 13.000.

Слиједи Бразил са око 11.000 регистрованих случајева, док међу земљама Западне Европе и у Сјеверној Америци, САД има највећу стопу убистава дјеце.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни

05.09.2014 17:35

Ово је уживо смак свијета одмах електричну столицу увезти за овакав случај.

ОДГОВОРИТЕ