Nasilje nad djecom u porastu

UNICEF je upozorio da je nasilje nad djecom poraslo u posljednjoj deceniji i da su djeca širom svijeta "rutinski" izložena fizičkom, seksualnom i emocionalnom nasilju u rasponu od ubistva i prisilnih seksualnih odnosa do zlostavljanja.

Svijet 05.09.2014 | 11:45
Nasilje nad djecom u porastu

Na osnovu podataka iz 190 zemalja, u najnovijem izvještaju UNICEF-a se navodi da je oko 120 miliona djevojčica širom svijeta primorano na seksualni odnos, dok je jedna petina ukupnog broja žrtava ubistva u svijetu mlađa od 20 godina.

Ubistvo je vodeći uzrok smrti kod dječaka uzrasta od 10-19 godina u nekoliko zemalja u Centralnoj i Јužnoj Americi - u Panami, Venecueli, El Salvadoru, Brazilu i Gvatemali.

"Nasilje ne pozanje starosnu granicu niti geografiju, religiju, etničku pripadnost niti visinu prihoda. Јavlja se u mjestima gdje djeca treba da budu bezbjedna - u njihovim domovima, školama i lokalnim zajednicama.

Sve više, to se dešava preko interneta i počinioci su članovi porodice, nastavnici, komšije, stranci, kao i druga djeca", naveo je izvršni direktor UNICEF-a Entoni Lejk.

Kako se upozorava u izvještaju, nasilje nad djecom je čak u nekim zemljama društveno prihvaćeno, prećutno tolerisano ili se smatra neuvredljivim a postoji više razloga zašto je taj fenomen "ostao, u velikoj mjeri, ignorisan".

"Žrtve su suviše mlade ili suviše osjetljive da bi prijavile zločine, dok pravni sistemi ne mogu adekvatno da reaguju, a službe za zaštitu djece su oskudne", navode iz UNICEF-a.

Seksualno nasilje široko je rasprostranjeno i primjenjeno na svakoj desetoj djevojčici mlađoj od 20 godina a procjenjuje da je oko 120 miliona djevojčica primorano na seksualna djela, dok je svaka treća udata mlada žena adolescentkinja ili njih oko 84 miliona širom svijeta koje su često žrtve emocionalnog, fizičkog ili seksualnog nasilja koje čine njihovi muževi ili partneri.

Takvo nasilje je rasprostranjeno u 70 odsto slučajeva u Kongu i Ekvatorijalnoj Gvineji, a približava se ili prelazi 50 odsto u Ugandi, Tanzaniji i Zimbabveu.

U Nigeriji je teroristička grupa Boko Haram otela više od 200 učenica u aprilu u namjeri da ih uda i u toj zemlji ima najveći broj mladih žena koje su žrtave ubistva - njih gotovo 13.000.

Slijedi Brazil sa oko 11.000 registrovanih slučajeva, dok među zemljama Zapadne Evrope i u Sjevernoj Americi, SAD ima najveću stopu ubistava djece.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Crni

05.09.2014 19:35

Ovo je uživo smak svijeta odmah električnu stolicu uvezti za ovakav slučaj.

ODGOVORITE