Највећи споменик Тесли

Највећи споменик славном научнику Николи Тесли на свету, откривен је у Прагу, у присуству више стотина људи и страних делегација.

Свијет 05.09.2014 | 08:34
Највећи споменик Тесли

Споменик Николи Тесли тежак је 5,4 тоне, и налази се у општини Праг 6, а дело је двојице вајара и архитеката, Стефана Милкова и Јиржија Тројана, преноси Тањуг.

Изливен у бронзи, са натписом Никола Тесла 1856-1943, споменик ће ноћу бити осветљен, наводи се у саопштењу градских власти.

Мотив споменика је стилизовано "електрично пражњење", као покретачка снага и камен темељац Теслиних изума, као и инструмент његових чувених презентација.

Мариа Коусаликова, председница општине Праг 6, рекла је да је Никола Тесла утицао на животе свих нас, због чега треба одати пошту његовом раду.

Вајар Стефан Милков рекао је на свечаности да је желео да представи језгро, симбол Теслиних изума, па је одлучио да направи "електрично пражњење", као симбол наше планете и Универзума.

Споменик су финансирали општина Праг 6 и "Чешка споржителна", као главни партнер пројекта, као и хрватско-чешко друштво у Загребу, наведено је у саопштењу.

Церемонији откривања споменика присуствовали су амбасадорка Србије Вера Маврић и Хрватске Инес Троха Брдар, градоначелник Загреба Милан Бандић, председник Академског сената Чешког техничког универзитета у Прагу Витјеслав Кржиха, председник Хрватско чешког друштва Маријан Липовац и други.

Камен темељац за споменик постављен је у новембру 2006. поводом 150. годишњице рођења Николе Тесле.

Тесла је од 1936. до 1937. живео у некадашњој Чехословачкој, а председник Едвард Бенеш одликовао га је орденом Белог лава првог степена.

Тесла је, такође, имао почасни докторат чешког Техничког универзитета у Прагу.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

родјо

05.09.2014 20:39

Сто Хрвати присуствују и у ције име,кад су све Теслине Србе истјерали из Хрватске.

ОДГОВОРИТЕ