Najveći spomenik Tesli

Najveći spomenik slavnom naučniku Nikoli Tesli na svetu, otkriven je u Pragu, u prisustvu više stotina ljudi i stranih delegacija.

Svijet 05.09.2014 | 08:34
Najveći spomenik Tesli

Spomenik Nikoli Tesli težak je 5,4 tone, i nalazi se u opštini Prag 6, a delo je dvojice vajara i arhitekata, Stefana Milkova i Jiržija Trojana, prenosi Tanjug.

Izliven u bronzi, sa natpisom Nikola Tesla 1856-1943, spomenik će noću biti osvetljen, navodi se u saopštenju gradskih vlasti.

Motiv spomenika je stilizovano "električno pražnjenje", kao pokretačka snaga i kamen temeljac Teslinih izuma, kao i instrument njegovih čuvenih prezentacija.

Maria Kousalikova, predsednica opštine Prag 6, rekla je da je Nikola Tesla uticao na živote svih nas, zbog čega treba odati poštu njegovom radu.

Vajar Stefan Milkov rekao je na svečanosti da je želeo da predstavi jezgro, simbol Teslinih izuma, pa je odlučio da napravi "električno pražnjenje", kao simbol naše planete i Univerzuma.

Spomenik su finansirali opština Prag 6 i "Češka sporžitelna", kao glavni partner projekta, kao i hrvatsko-češko društvo u Zagrebu, navedeno je u saopštenju.

Ceremoniji otkrivanja spomenika prisustvovali su ambasadorka Srbije Vera Mavrić i Hrvatske Ines Troha Brdar, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsednik Akademskog senata Češkog tehničkog univerziteta u Pragu Vitjeslav Kržiha, predsednik Hrvatsko češkog društva Marijan Lipovac i drugi.

Kamen temeljac za spomenik postavljen je u novembru 2006. povodom 150. godišnjice rođenja Nikole Tesle.

Tesla je od 1936. do 1937. živeo u nekadašnjoj Čehoslovačkoj, a predsednik Edvard Beneš odlikovao ga je ordenom Belog lava prvog stepena.

Tesla je, takođe, imao počasni doktorat češkog Tehničkog univerziteta u Pragu.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

rodjo

05.09.2014 20:39

Sto Hrvati prisustvuju i u cije ime,kad su sve Tesline Srbe istjerali iz Hrvatske.

ODGOVORITE