У страху провели ноћ крај насипа

Већина становништва које живи у близини ријеке Врбање провела је ноћ на насипу на локацији Црни вир у бањалучком насељу Чесма, осматрајући ситуацију и страхујући да ће попустити пред ударима воде, овако почиње причу мјештанин Чесме Стево Бајић.

Република Српска 04.09.2014 | 21:25
У страху провели ноћ крај насипа

"Ко год дође може видјети да је дио воде прошао испод насипа на другу страну према кућама, са ове стране до ријеке вода носи и урушава дио по дио насипа, а по врху је доста испуцао. Политичари су, када је урађен насип, рекли да не бринемо, да је све добро направљено", рекао је Бајић.

Жељко Рогић, још један мјештанин којег смо затекли на насипу, рекао је да је ситуација забрињавајућа те да их подсјећа на мајски сценарио.

"У мају нам је 80 центиметара воде ушло у кућу, све је уништено, у августу је било критично, а богами сада, ако настави овако падати, неће бити добро", рекао је Рогић.
Слободан Гаврановић, градоначелник Бањалуке, рекао је јуче да је Врбања  у сталном порасту и њен водстај је око два метра изнад нормале те да се дјелимично излила код Жутог моста, али није угрозила насеља.

Од јуче у Бањалуци су на снази мјере приправности према плану одбране од поплава због пораста водостаја ријеке Врбас у Делибашином Селу која је премашила коте ванредне одбране од поплава.
Гаврановић је донио наредбу о поступању по плану приправности, с циљем предузимања благовремених мјера на заштити и спасавању становништва и материјалних добара.

"Наредбом коју сам донио увели смо мјере приправности и наложили смо свим субјектима да поступају у складу с тим, а то значи да се уведу стална дежурства, а да се људство и механизација ставе у стање приправности и да по позиву Градског штаба за ванредне ситуације могу да буду ангажовани у сваком тренутку", рекао је Гаврановић.

Падавине су створиле проблем и у бањалучком насељу Лауш, гдје се излила канализација и с оборинским водама поплавила улицу.

"Критична тачка је та десна страна насеља. Због великог притиска и количине воде конектори за прикупљање не могу да издрже. Камион са радницима из 'Водовода' је долазио више пута и ријешили су ситуацију", рекли су у мјесној заједници Лауш.

Гаврановић је након сједнице Градског штаба за ванредне ситруације рекао да за сада стање није драматично, мада су ријеке Врбас и Врбања премашиле коте редовне одбране од поплава.

"Водостај Врбаса јуче око 14 часова износио је четири метра, односно 80 центиметара изнад коте. То нас упозорава да морамо поступати у складу са наредбом о поступању по плану приправности", рекао је Гаврановић.

Наставак падавина донио је нове невоље и у другим крајевима БиХ. Тако су у мјесту Брка, код Брчког, становници протеклу ноћ дежурали како би могли реаговати у случају већег излијевања воде.
Како мјештани кажу, вода је нагло надолазила, а количина смећа коју су затекли закачену за мост их је шокирала.

Званичници Владиног одјела за јавну сигурност у Брчком су казали да забрињава раст ријеке Саве, која расте 1,5 метара за 24 сата. Они су навели да би у случају даљих падавина Брка и јужни дио били поново поплављени.

У Приједору водостај ријеке Сане износио је 413 центиметара, што је за седам центиметара испод коте ванредне одбране од поплава, али пошто на ширем сливном подручју ријеке Сане пада киша слабијег интензитета, очекује се да ће у току дана то утицати на повећање нивоа водостаја.

Ријека Сана се дјелимично излила у мјесним заједницама Тукови и Рашковац и поплавила пољопривредно земљиште и дворишта неколико домаћинстава.

Због изливања ријеке Јапре у прекиду су локални путни правци Благај - Радомировац, Благај - Витосовци и регионални пут Благај - Будимлић – Јапра.

Ријека Јошавка излила се на неколико локација на подручју Челинца, док је Врбања још у кориту, али је од јуче ујутро значајно повећан водостај, изјавила је Драгана Кљајић, портпарол општине Челинац.
Она је додала да се ријека Јошавка излила на неколико локација и пришла помоћним објектима на подручју од Челинца према мјесној заједници Јошавка, али ситуација још није алармантна и нема поплављених кућа.

Нове кишне падавине узроковале су нову блокаду путне комуникације Немила - Бистричак, као и Немила - Колићи, због чега око 500 ученика основних и средњих школа, као и већи број радника у четвртак није кренуо на наставу, односно на радна мјеста.
"Цеста испод мини-хидроцентрале потпуно је уништена, а проходност на осталим дијеловима импровизованог пута није сигурна, посебно не за дјецу. Не можемо дјецу слати у школе јер су им животи угрожени", тврди Авдија Халиловић, предсједник мјесне заједнице Бистричак.
Тврди да су контактирали Службу цивилне заштите Зеница и ЗДК, као и локалне и кантоналне власти, те ако не буде осигурана нормална путна комуникација, да ће мјештани насеља Бистричак, Шерићи, Колићи, Вукотићи и Јастребац, која броје више од 3.000 становника, бити принуђени блокирати пут М-17.

Падавине су активирале и више клизишта у граду Бањалука. Угрожена је једна кућа у Улици браће Милетића, која једним ћошком виси изнад ријеке.
Саобраћајница у бањалучком насељу Сарачица је под пратњом надлежних служби како не би дошло до прекида саобраћаја или угрожавања безбједности учесника у саобраћају, те више мањих клизишта у близини којих нема кућа ни других објеката.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

погледај овај дом анђеле

04.09.2014 21:04

ма кога то интересује . видите да васа телевизија приказује да се насип правио без жељезне арматуре .... Милос Импекс правио насип , а није стављао жељезо ... о драги боже ... можеш ли зауставити лудило које је постало општа појава и начин живота у Бања Луци . општинске дахије су били у спрези са власником Милош Импекса и то жељезо преточили у своје џепове ... Будимир Балабан и Арежина тути ди цапо ...властодршци из општинских одаја гледају народ као да је стока .... погодите ко чини већину у општини бањалука , бит ће вам све јасно ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цесма

04.09.2014 22:45

ЗАТО НАРОДЕ ПОДРЗИМО ОПОЗИЦИЈУ АКО НЕ ЗЕЛИМО ДА ЦИЈЕЛИ ЗИВОТ ПРОВЕДЕМО ПОРЕД НАСИПА И У ВОДИ ЈЕР ОВО СУ ЛОПОВИ

ОДГОВОРИТЕ