Откривена древна хришћанска "враџбина"

Недавно откривена "враџбина" која представља комбинацију одломака из Старог и Новог завета исписаних на папирусу, пружа занимљив увид у рани период хришћанства.

Занимљивости 04.09.2014 | 18:25
Откривена древна хришћанска "враџбина"

Историчар и предавач Роберта Маца наишла је на 1.500 година стар папирус током истраживачког рада у библиотеци Универзитета у Манчестеру “Џон Рајаландс” и одмах је схватила да се ради о важном историјском документу.

Међу првим речима које је дешифровала била је реч “мана” (хлеб небески, Божји хлеб), а пошто је превела и остатак текста, закључила је да личи на неку врсту амајлије која треба да штити од зла.

Амулети су обично предмети за које се верује да имају посебне ноћи, штите власника и доносе му срећу. На нађеном папирусу исписан је псалам 148:5 који говори о Божјој моћи, као и пасус из Јеванђеља по Матеји који говори о Тајној вечери.

Ко год да је направио амајлију, која је написана на полеђини рачуна, имао је известан степен образовања, закључује Маца, која претпоставља да је у питању припадник свештенства. Аутор највероватније није копирао пасусе из Библије, већ их је записивао из главе.

- Данас мислимо да је Библија непроменљиво дело у коме је свака реч на свом месту. Предмети попут ових нам говоре да се знање Библије много више преносило усмено, путем литургије, молитве и амулета него читањем саме књиге - објашњава Маца.

Коментари / 0

Оставите коментар