Otkrivena drevna hrišćanska "vradžbina"

Nedavno otkrivena "vradžbina" koja predstavlja kombinaciju odlomaka iz Starog i Novog zaveta ispisanih na papirusu, pruža zanimljiv uvid u rani period hrišćanstva.

Zanimljivosti 04.09.2014 | 18:25
Otkrivena drevna hrišćanska "vradžbina"

Istoričar i predavač Roberta Maca naišla je na 1.500 godina star papirus tokom istraživačkog rada u biblioteci Univerziteta u Mančesteru “Džon Rajalands” i odmah je shvatila da se radi o važnom istorijskom dokumentu.

Među prvim rečima koje je dešifrovala bila je reč “mana” (hleb nebeski, Božji hleb), a pošto je prevela i ostatak teksta, zaključila je da liči na neku vrstu amajlije koja treba da štiti od zla.

Amuleti su obično predmeti za koje se veruje da imaju posebne noći, štite vlasnika i donose mu sreću. Na nađenom papirusu ispisan je psalam 148:5 koji govori o Božjoj moći, kao i pasus iz Jevanđelja po Mateji koji govori o Tajnoj večeri.

Ko god da je napravio amajliju, koja je napisana na poleđini računa, imao je izvestan stepen obrazovanja, zaključuje Maca, koja pretpostavlja da je u pitanju pripadnik sveštenstva. Autor najverovatnije nije kopirao pasuse iz Biblije, već ih je zapisivao iz glave.

- Danas mislimo da je Biblija nepromenljivo delo u kome je svaka reč na svom mestu. Predmeti poput ovih nam govore da se znanje Biblije mnogo više prenosilo usmeno, putem liturgije, molitve i amuleta nego čitanjem same knjige - objašnjava Maca.

Komentari / 0

Ostavite komentar