УЕФА мјења рангирање носилаца?

Европска фудбалска унија (УЕФА) разматра могућност промене начина којим се рангирају клубови носиоци у Лиги шампиона.

Фудбал 04.09.2014 | 17:34
УЕФА мјења рангирање носилаца?

Саветник тренера при тој организацији Алекс Фергусон рекао је, иначе, да та промена није толико важна.

Фергусон, који је два пута освајао Лигу шампиона са Манчестер Јунајтедом, рекао је да не мисли да одређивање ранга носиоца игра важну улогу у жребу за групну фазу.

Легендарни менаџер је у Ниону председавао дводневном састанку тренера европских клубова који је организовала УЕФА, на којем је речено да би следеће сезоне начин одређивања ранга носиоца могао да буде промењен.

Једна од опција гарантује место првог носиоца освајачу Лиге шампиона из претходне сезоне и освајачима најјачих европских лига.

“Узмеш шта ти се понуди, али наступи клубова су најважнија ствар. Да ли је уопште важно ко је први, а ко други носилац”, рекао је Фергусон.

Тренутно, УЕФА рангира клубове према резултатима из претходних пет година, због чега су шампиони својих лига Манчестер Сити, Јувентус и Пари Сен Жермен међу другим носиоцима.

На прошлонедељном жребу Манчестер Сити је сврстан у групу са шампионом Немачке Бајерном, Јувентус је у групи са шампионом Шпаније Атлетиком. Пари Сен Жермен је у групи са првим носиоцем Барселоном.

У првом шеширу били су Арсенал и Порто, који су прошле сезоне у својим лигама заузели четврто и треће место. Они су први носиоци на основу резултата, упркос томе што у последњих пет сезона нису стигли до полуфинала Лиге шампиона.

Фергусоново противљење променама је подржао тренер Борусије из Дортмунда Јирген Клоп, чија је екипа и даље други носилац, иако је 2013. године играла у финалу Лиге шампиона.

У сезони 2012/2013 Борусија из Дортмунда је као шампион Бундеслиге била четврти носилац, а освојила је прво место у групи испред Реал Мадрида, Ајакса и Манчестер ситија.

“Ако си у ‘погрешној’ групи носилаца то је твоја одговорност. То значи да прошле сезоне ниси био довољно успешан. За нас је овај систем у реду”, рекао је Клоп.


Коментари / 0

Оставите коментар