UEFA mjenja rangiranje nosilaca?

Evropska fudbalska unija (UEFA) razmatra mogućnost promene načina kojim se rangiraju klubovi nosioci u Ligi šampiona.

Fudbal 04.09.2014 | 17:34
UEFA mjenja rangiranje nosilaca?

Savetnik trenera pri toj organizaciji Aleks Ferguson rekao je, inače, da ta promena nije toliko važna.

Ferguson, koji je dva puta osvajao Ligu šampiona sa Mančester Junajtedom, rekao je da ne misli da određivanje ranga nosioca igra važnu ulogu u žrebu za grupnu fazu.

Legendarni menadžer je u Nionu predsedavao dvodnevnom sastanku trenera evropskih klubova koji je organizovala UEFA, na kojem je rečeno da bi sledeće sezone način određivanja ranga nosioca mogao da bude promenjen.

Jedna od opcija garantuje mesto prvog nosioca osvajaču Lige šampiona iz prethodne sezone i osvajačima najjačih evropskih liga.

“Uzmeš šta ti se ponudi, ali nastupi klubova su najvažnija stvar. Da li je uopšte važno ko je prvi, a ko drugi nosilac”, rekao je Ferguson.

Trenutno, UEFA rangira klubove prema rezultatima iz prethodnih pet godina, zbog čega su šampioni svojih liga Mančester Siti, Juventus i Pari Sen Žermen među drugim nosiocima.

Na prošlonedeljnom žrebu Mančester Siti je svrstan u grupu sa šampionom Nemačke Bajernom, Juventus je u grupi sa šampionom Španije Atletikom. Pari Sen Žermen je u grupi sa prvim nosiocem Barselonom.

U prvom šeširu bili su Arsenal i Porto, koji su prošle sezone u svojim ligama zauzeli četvrto i treće mesto. Oni su prvi nosioci na osnovu rezultata, uprkos tome što u poslednjih pet sezona nisu stigli do polufinala Lige šampiona.

Fergusonovo protivljenje promenama je podržao trener Borusije iz Dortmunda Jirgen Klop, čija je ekipa i dalje drugi nosilac, iako je 2013. godine igrala u finalu Lige šampiona.

U sezoni 2012/2013 Borusija iz Dortmunda je kao šampion Bundeslige bila četvrti nosilac, a osvojila je prvo mesto u grupi ispred Real Madrida, Ajaksa i Mančester sitija.

“Ako si u ‘pogrešnoj’ grupi nosilaca to je tvoja odgovornost. To znači da prošle sezone nisi bio dovoljno uspešan. Za nas je ovaj sistem u redu”, rekao je Klop.


Komentari / 0

Ostavite komentar