Криминал и корупција у институцијама БиХ

Представничко вијеће Парламентарне скупштине БиХ разматрало је данас ревизорске извјештаје финансијског пословања 73 Институције у БиХ.

Босна и Херцеговина 04.09.2014 | 19:27
Криминал и корупција у институцијама БиХ

Канцеларија за ревизију за 66 институција дала је позитивно мишљење, пословање 7 институција добило Извјештај са резервом, а негативних извјештаја о финансијском пословању нема.

Ако је судити по ревизорским извјештајима финасијска дисциплина у Заједничким институцијама БиХ је на завидном нивоу и новац пореских обвезника се правилно троши, међутим јавна је тајна да је ситуација знатно другачија.

Замјеник главног ревизора БиХ Џевад Некић сматра да је ИДЕА, Агенција за идентификациона документа БиХ, требала добити негативан извјештај о финасијском пословању, због сумњивог уговора о штампању и набавци образаца за нове личне карте и возачке дозволе.

,,Ради се о закључивању уговора проведеном на не транспарентан начин и то о уговору вриједном преко 100 милиона, закљученом на период од 10 година уз авансно плаћање од 30%'', истиче Некић и додаје да Закон о јавним набавкама БиХ не познаје уговор који се закључује на 10 година, а авансно плаћање буџетским новцем до сада је незабиљежено у Интитуцијама  БиХ.

У СДС-у сматрају да то јасно показује спрегу криминала и институција власти.

,,Набавка личних карата и возачких дозвола је један од најкриминалнијих уговора у постдејтонској историји БиХ. То је примјер како они који нас 8 година држе у заробљеништву у изолацији, јако добро сарађују када је у питању извлачење новца из Институција БиХ. У конкретном случају ријеч је о лидерима СДП-а и СНСД-а'', каже посланик СДС-а Александра Пандуревић и појашњава:
,,Посао штампања докумената добио је кум Златка Лагумџије Миодраг Шкрбић, који је ујак Душке Тегелтије. Уговор је потписао зет Небојше Радмановића. Директор фирме НИТЕС, којој је намјештен овај посао и која је власник 40% МИЛБАУЕРА предузећа преко којег се све обавља, је брат Душке Тегелтије. У том предузећу више од половине радника су дјеца функционера СДП-а и СНСД-а. Мислим да смо ми личне карте и возачке дозволе морали мијењати само зато да би НИТЕС зарадио огроман новац''.

Да ли у институцијама БиХ има криминала и корупције питали смо и посланике владајуће коалиције?

Драго Калабић и СНСД-а каже да је логично да корупције има тамо гдје је новац.

СДП-овац Анто Домазет сматра да су ревизорски извјештаји добра подлога за рад Тужилаштва, док Драган Вранкић из ХДЗ-а БиХ истиче да криминал и корупцију треба да истражују правосудни органи а не посланици.

Главни ревизор БиХ Миленко Шего сматра да посланици бјеже од одговорности: ,,Они не желе покренути питање јавне, политичке и моралне одговорности'', каже Шего.

У бх политици морална одговорност је непознаница и само кривично процесуирање оних који крше закон и буџетски новац користе за властите потребе може поправити ситуацију. Нажалост правосудне институције у БиХ још увијек се нису озбиљно прихватиле борбе против криминала и корупције.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Око соколово

04.09.2014 18:36

Мала исправка. Не спрега криминала и БХ власти него удружени злочиначки подухват властодржаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кап у мору

05.09.2014 08:27

Ко има кобилу, тај и јаше ! Нико не зна , колико овом народу треба да му мјеру преврши ?! А, дотле јахачи, само напријед !

ОДГОВОРИТЕ