Прапочетак пљачке

У БиХ се број мултимилионера (богатство преко 30 милиона долара) у односу на 2012. повећао за 5 (сада их има 90, у много већој Србији 100).

Босна и Херцеговина 04.09.2014 | 12:09
Прапочетак пљачке

Број грађана испод границе сиромаштва повећао се за више стотина хиљада. Пљачка се наставља несмањеном жестином. Типично за банана-државе попут БиХ. Екстремно богатих је све више, као што је све више и екстремно сиромашних, а средњи слој се губи.Не смијемо заборавити како су почели наши врли "бизмисмени", сада екстремно богати, а прије рата и приватизације листом скромних занимања (возачи, конобари, цвјећари...).

Прво су попљачкали старе девизне штедише и АПИФ-овим папирима покуповали фирме у бесцјење. Тачни подаци и документација о овој највећој пљачки државне и радничке имовине у циљу давања вјетра у леђа новим крим-милионерима, постоје у Удружењу грађана за поврат старе девизне штедње у БиХ и дијаспори. За сада се за њу интересује само Европски суд за људска права у Стразбуру СтараСтедњаСудСтразбур

Оно што стварним власницима старе девизне штедње тада није било могуће (јер се тобоже тражило 40% вриједности у кешу које старе девизне штедише нису имале), омогућено је одабранима у спрези са криминалцима у АПИФ-у – па је тако, узмимо само један примјер, група АНОНИМНИХ (а добро познатих) покуповала 23 предузећа - наведимо само нека од њих: Тржница Бања Лука, ОДГП Крајна Бања Лука, Бања Врућица Теслић, Добој ЖГП, итд. почетне вриједности 36 милиона за 13,5 милиона у сертификатима старе девизне штедње (СДШ).

На исти начин је и Слободан Станковић - Интеграл Инжењеринг Лакташи купио 4 предузећа чија је почетна процијењена вриједност била преко 14 милиона за 2,7 милиона СДШ. Примјера има још много и сви су задокументовани у горе поменутом Удружењу.

Сви се слажу да је приватизација била огромна пљачка, а Додик је 2006.г. добио кампању на обећању да ће се позабавити пљачкашком приватизацијом и чињеницом да је десетак људи покуповало све што вриједи у РС. Наравно да је и ово његово обећање пало у воду чим су ти исти људи ушли у његов клан. Све се учинило да се ова пра-пљачка заташка.

Али се то не смије дозволити.Досијеи се морају поново отворити. И то на врло једноставан начин. Испитивањем поријекла имовине, о чему ваљда постоји консензус у опозицији. Јер, ако је неко зарадио новац пореском утајом, корупцијом, митом, пљачком, продајом дроге, и нико га није ухватио док је то радио, нити има сведока који су спремни да га пријаве, па више и нема доказа према којим га држава може процесуирати, и даље остаје један траг: имовина коју је набавио тако "зарађеним" новцем.

Сва легално стечена имовина је набављена новцем који је легално зарађен и на који је плаћен порез. Пореска управа има податке за сваког пореског обвезника о свим његовим приходима и порезу који је плаћен. Унакрсна провјера упоређује законите приходе са имовином.

Разлика између имовине и легалних прихода умањених за трошкове живота, представља незаконите приходе, односно неосновано богаћење.У случају да Пореска не зна како се ово треба провјеравати, ево им идеје - свака филијала Пореске управе пође од катастра непокретности, узме листинг највриједнијих некретнина и покрене поступак унакрсног испитивања порјекла имовине. Не мора ни да контактира пореског обвезника.

Из свог компјутерског система извуче све пијављене приходе и упореди са вриједношћу имовине. Исто се ради и са власништвом над привредним друштвима и базом података из АПИФ-а и Централог регистра хартија од вредности.

Оно што нам треба је да се нелегално стечена имовина, односно имовина стечена приходима без поријекла одузима.

Тачка.

То је најбољи лијек за превенцију и мита и корупције и утаје пореза. То је најбољи лијек за оздрављење друштва.

То је једини начин да се болесно ткиво одстрани из народног ткива.

<а хреф="хттпс://тихомирглигориц.блогспот.цом/2014/09/прапоцетак-пљацке.хтмл">ТихомирГлигорицБлог

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мики

04.09.2014 10:27

Иду избори и од победника очекујемо одузимање нелегално стечене имовине

ОДГОВОРИТЕ
Name

велибор д.

04.09.2014 10:48

Зато ови на власти и неће да донесу закон о поријеклу имовине. То треба да буде задатак број 1 за нову власт која ће надам се доћи у октобру !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

04.09.2014 11:09

Очекујемо да се отето од народа ,послије избора,врати том истом народу,који је сада на рубу глади.Чуј ти мултимилионера у овој шачица-земљи,мајку им лоповску и незаситу!И поново се отимају да остану у пљачкашким фотељама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

а народ

07.09.2014 07:44

Кад неко седи крај бистрог извора,граби колико хоце и ста хоце.Није истина да су огромна богацења последњих деценија била, "лов у мутном".Избори неце променити ниста,доци це нови на "извор" а народ це остати где је био,замуценог погледа, поред мутне воде.

ОДГОВОРИТЕ