Кошаркаши Србије поражени од Бразила

Кошаркашка репрезентација Србије одиграла је најбољу четвртину на Мундобаскету, али та једна није била довољна и поражена је од Бразила са 73:81 (16:23, 16:25, 32:12, 9:21) у четвртом колу групе А.

Србија 03.09.2014 | 21:26
Кошаркаши Србије поражени од Бразила

"Орлови" нису положили тежак задатак и у осмину финала ће највероватније као четврти, што значи да ће на првопласирану екипу из групе Б, у случају пораза од Шпаније у последњем колу, и избегавају домаћина шампионата у потенцијалном четвртфиналу.

Пулени Александра Ђорђевића одиграли су полувреме за заборав, па трећу четвртину из снова коју су добили са 20 разлике и направили чудесан преокрет којим су надокнадили -18, али је једна четвртина мало да се победи ривал као што је Бразил. Такође, слободна бацања су шутирали 17/29 и нису имали решење за невероватног Марселиња Вијеру који је убацио шест тројки из девет покушаја, а укупно 21 поен и био најзаслужнији за тријумф своје репрезентације.
 
ПРВА ЧЕТВРТИНА:

Серија Бразила 0:11, Тео и Бирчевић покренули "орлове"
Селектор Србије Александар Ђорђевић одлучио се за петорку: Марковић, Богдановић, Бјелица, Штимац и Радуљица, док су Бразил играли Уертас, Барбоса, Вијера, Сплитер и Варежао.

Меч је полагањем отворио Марковић, уследио је промашај Богдановића за три, док је Маркињос Вијера на другој страни два пута био прецизан иза линије 6,75 метара, а Штимац је био на правом месту да поправи промашај Радуљице - 4:6.
 
Шут није слушао наше кошаркаше, Бјелица је промашио тројку, Штимац из рекета, а Богдановић полагање, па су то Бразилци казнили брзим контрама преко Уертаса, Барбосе и на крају закуцавањем Сплитера за 4:12.
 
Ни тајм-аут Ђорђевића није тргао његове пулене, иако је на терен послао капитена Ненада Крстића, јер је Радуљица направио кораке. Серију Бразила 0:11 прекинуо је Крстић, али је Барбоса вратио двоцифрену предност ривалу (6:16) у петом минуту. Није било организације у нападу, уследио је промашај Бирчевића за три, као и беспотребан фаул, те промашај Марковића у последњој секунди напада, а "орлови" су прешли на зонску одбрану.
 
Прорадио је шут Србије три минута пре краја уводне деонице - Теодосић и Бирчевић су убацили по тројку након две добре одбране, па смо пришли на 12:16. Да "орлови" не запрете превише побринуо се Нене Иларио са два плус један, блокадом Богдановићу и изнуђеним фаулом Бирчевића, па је са два погођена пенала нанизао пет поена.
 
У и финишу деонице Бирчевић и Тео су били у главним улогама, пошто су продорима смањили на минус пет, али је Барбоса повисио на 16:23 пред први обавезни мали одмор.
 
ДРУГА ЧЕТВРТИНА:

Србија без решења за одличну игру Бразила.
За Бразилце важи да им је јача страна игра у рекету, где доминирају Нене, Варежао и Сплитер, али су их тројке одлично служиле (3/4) па је далекометном паљбом Вијера опет донео ривалу двоцифрену предност, коју су Тео одличном асистенцијом и Радуљица лаким кошем претворили у 18:26.
 
Одбрана "орлова" никако није налазила решење за шут споља ривала, па је Барбоса постигао тројку за 19:31. Теодосић се трудио да покрене саиграче, био је борбен у одбрани, а Радуљица и Бјелица су некако одржавали корак за противником (23:33 у 15. минуту).
 
Богдановић је био ван ритма, покушао је са два продора, али је једном био изблокира, а други пут је направио фаул у нападу. На другој страни су промашивали Барбоса, Нето и Гарсија, а Тејлор и Ђовани се побринули за +14 (23:37).
 
Ништа није полазило за руком нашим репрезентативцима, три минута су били без коша што је прекинуо Бјелица са четири везана поена, што је било недовољно, јер је Бразил отишао на 27:43. Крстић је имао половичан учинак са пенала, а и када би противник промашивао, као што је био случај у 19. минуту, уследио би скок у нападу.
 
Могла је Србија пред одмор да смањи на једноцифрену разлику, али је Крстић промашио зицер после контре, што је казнио Вијера трећом тројком из исто толико покушаја, а наш капитен се затим искупио кошем уз фаул (31:46) на асистенцију Марковића, али није убацио додатно слободно бацање. Ни Марковић није успео да веже два пенала, а Бразил је полувреме завршио онако како га је и одиграо - сјајним убацивање из аута с леве на десну страну преко целе наше одбране које је прихватио Барбоса и из окрета, у паду послао лопту у обруч за 32:48.
 
Да су "орлови" приказали најслабије полувреме до сада на Мундобаскету говори и статистика: за два су шутирали 10/23, за три 2/9, а слободна бацања 6/13, уз свега четири асистенције. Бразил је за два гађао 12/19, тројке 7/12, пенале 3/5, уз 10 успешних додавања. Теодосић и Бјелица су постигли по шест поена, а Бирчевић и Крстић по пет, док су Бразилце предводили Барбоса са 11 и Вијера са два мање.
 
ТРЕЋА ЧЕТВРТИНА:

Марковић покренуо "орлове" ка великом преокрету.
Марковић, Теодосић, Богдановић, Бирчевић и Радуљца била је наша петорка на почетку другог полувремена. Богдановић је поправио проценат "орлова" са пенала, а Бирчевић убацио тројку, али потом није могао да парира Варежау у одбрани - 37:52.
 
Ипак, била је то најава много боље игре, Радуљица је надмудрио чуваре, а Марковић се за два промашена пенала искупио украденом лоптом и полагањем, те тројком после нове добре одбране за серију 7:0 и 44:52. Одбрана је постала непробојна, а Радуљица и Теодосић су приближи "орлове" на 48:54, а не тако давно било је -15 и -18 крајем првог полувремена.
 
Барбоса је промашио тројку, а Богдановић најпре фантастично проиграо Марковића који је наставио да топи минус и затим у 27. минуту тројком дошао до својих првих поена и смањио на 53:55. Уследио је фаул Ненеа и фаул над Радуљицом, а наш центар је наставио одличну серију Србије за изједначење 55:55.
 
Као да су се замениле улоге, па су Бразилци били потпуно ван ритма, Нене је промашио оба пенала и онда зарадио четврту личну, а Бјелица са линије за слободна бацања донео предност "орловима" од 57:55 коју је повећао Јовић на исти начин.
 
Потпуно се распламсала борба у самом финишу ове четвртине, те је уследио тројкашки обрачун Барбосе и Теодосића (62:58), а са пенала су били прецизни Крстић и Барбоса за 64:60.
 
ПОСЛЕДЊА ЧЕТВРТИНА:

Три поена Србије за седам минута, Бразил серијом 0:10 до победе
Ова деоница почела је промашајем Крстића, али и са три везана Барбосе, док је Симоновић убацио тројку за 67:60 у 32. минуту и затим скинуо лопту са коша при шуту ривала. Добру одбрану одиграо је и Јовић, али је Бјелица био непрецизан.
 
Два и по минута од почетка Бразилци су били без коша док Вијера није убацио тројку и натерао Ђорђевића да узме тајм-аут. То није прекинуло налет ривала, јер је Вијера убацио осам поена заредом, а Сплитер заокружио серију Бразила на 0:10 за преокрет и 67:70. Радуљица је два пута заредом направио фаул у нападу, али су руке дрхтале и Бразилцима, јер је Барбоса два пута промашио тројку и оба пенала.
 
Управо су њих двојица била у главним улогама, а и наш центар је оба пута био непрецизан са линије за слободна бацања, што је био 11. промашај из 27 покушаја Србије. Ни Богдановић није убацио тројку, па смо за седам минута били на само три поена, а Сплитер је у последњој секунди напада одвео Бразил на плус пет - 67:72.

Радуљица је прекинуо црну серију једним погођеним од два пенала, а непажњу у нашој одбрани казнио је Тејлор брзим рукама, украденом лоптом Марковићу и асистенцијом за Сплитера који је закуцавањем повисио на 68:74. Теодосић је тројком вратио наду, али ју је одмах затим угасио Вијера за 71:77 минут и девет секунди пре краја, када је одлучено питање победника.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

еxса

03.09.2014 18:55

Нити си ти Дјордјевицу тренер,нити су они играци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

03.09.2014 22:07

Ја сам већ коментарисао да Владе Дивац, Александар Ђорђевић и други много су доњели СРПСКОЈ кошарци, али је чињениа да Дивац на челу Олимписког комитета не сме да се супростави Караџићу на мјесту председника Фудбалског савеза СРБИЈЕ и тако ни са Ђиласом који је довео цјели неспособни ДС у Кошаркашки савез СРБИЈЕ. Зато треба и Дивац да оде са овог мјеста заједно са њима, а спомињу се многе афере и у вези са Дивцем, јер ко нормалан може да постави Ђорђевића за селектора и на основу чега? Па дајте онда и мени прилику и ја имам искуство као и Сале национале, па он не зна да изабере петорку, погрешне измјене прави, погрешно врјеме узима тиме оут, погрешно поставља играче, не зна да их организује али сада тек када дођу Шпанци биће срамоте са преко 30 разлике има данас намлате ееее а некада смо били сила све избјегавали да играју са нама, а сада играчи више неће ни да играју за репрезентацију а и тренери се праве паметни, лик отјера Мицова а он нама сада највише фали па и Савановић итд. Брука тек слиједи

ОДГОВОРИТЕ