Košarkaši Srbije poraženi od Brazila

Košarkaška reprezentacija Srbije odigrala je najbolju četvrtinu na Mundobasketu, ali ta jedna nije bila dovoljna i poražena je od Brazila sa 73:81 (16:23, 16:25, 32:12, 9:21) u četvrtom kolu grupe A.

Srbija 03.09.2014 | 21:26
Košarkaši Srbije poraženi od Brazila

"Orlovi" nisu položili težak zadatak i u osminu finala će najverovatnije kao četvrti, što znači da će na prvoplasiranu ekipu iz grupe B, u slučaju poraza od Španije u poslednjem kolu, i izbegavaju domaćina šampionata u potencijalnom četvrtfinalu.

Puleni Aleksandra Đorđevića odigrali su poluvreme za zaborav, pa treću četvrtinu iz snova koju su dobili sa 20 razlike i napravili čudesan preokret kojim su nadoknadili -18, ali je jedna četvrtina malo da se pobedi rival kao što je Brazil. Takođe, slobodna bacanja su šutirali 17/29 i nisu imali rešenje za neverovatnog Marselinja Vijeru koji je ubacio šest trojki iz devet pokušaja, a ukupno 21 poen i bio najzaslužniji za trijumf svoje reprezentacije.
 
PRVA ČETVRTINA:

Serija Brazila 0:11, Teo i Birčević pokrenuli "orlove"
Selektor Srbije Aleksandar Đorđević odlučio se za petorku: Marković, Bogdanović, Bjelica, Štimac i Raduljica, dok su Brazil igrali Uertas, Barbosa, Vijera, Spliter i Varežao.

Meč je polaganjem otvorio Marković, usledio je promašaj Bogdanovića za tri, dok je Markinjos Vijera na drugoj strani dva puta bio precizan iza linije 6,75 metara, a Štimac je bio na pravom mestu da popravi promašaj Raduljice - 4:6.
 
Šut nije slušao naše košarkaše, Bjelica je promašio trojku, Štimac iz reketa, a Bogdanović polaganje, pa su to Brazilci kaznili brzim kontrama preko Uertasa, Barbose i na kraju zakucavanjem Splitera za 4:12.
 
Ni tajm-aut Đorđevića nije trgao njegove pulene, iako je na teren poslao kapitena Nenada Krstića, jer je Raduljica napravio korake. Seriju Brazila 0:11 prekinuo je Krstić, ali je Barbosa vratio dvocifrenu prednost rivalu (6:16) u petom minutu. Nije bilo organizacije u napadu, usledio je promašaj Birčevića za tri, kao i bespotreban faul, te promašaj Markovića u poslednjoj sekundi napada, a "orlovi" su prešli na zonsku odbranu.
 
Proradio je šut Srbije tri minuta pre kraja uvodne deonice - Teodosić i Birčević su ubacili po trojku nakon dve dobre odbrane, pa smo prišli na 12:16. Da "orlovi" ne zaprete previše pobrinuo se Nene Ilario sa dva plus jedan, blokadom Bogdanoviću i iznuđenim faulom Birčevića, pa je sa dva pogođena penala nanizao pet poena.
 
U i finišu deonice Birčević i Teo su bili u glavnim ulogama, pošto su prodorima smanjili na minus pet, ali je Barbosa povisio na 16:23 pred prvi obavezni mali odmor.
 
DRUGA ČETVRTINA:

Srbija bez rešenja za odličnu igru Brazila.
Za Brazilce važi da im je jača strana igra u reketu, gde dominiraju Nene, Varežao i Spliter, ali su ih trojke odlično služile (3/4) pa je dalekometnom paljbom Vijera opet doneo rivalu dvocifrenu prednost, koju su Teo odličnom asistencijom i Raduljica lakim košem pretvorili u 18:26.
 
Odbrana "orlova" nikako nije nalazila rešenje za šut spolja rivala, pa je Barbosa postigao trojku za 19:31. Teodosić se trudio da pokrene saigrače, bio je borben u odbrani, a Raduljica i Bjelica su nekako održavali korak za protivnikom (23:33 u 15. minutu).
 
Bogdanović je bio van ritma, pokušao je sa dva prodora, ali je jednom bio izblokira, a drugi put je napravio faul u napadu. Na drugoj strani su promašivali Barbosa, Neto i Garsija, a Tejlor i Đovani se pobrinuli za +14 (23:37).
 
Ništa nije polazilo za rukom našim reprezentativcima, tri minuta su bili bez koša što je prekinuo Bjelica sa četiri vezana poena, što je bilo nedovoljno, jer je Brazil otišao na 27:43. Krstić je imao polovičan učinak sa penala, a i kada bi protivnik promašivao, kao što je bio slučaj u 19. minutu, usledio bi skok u napadu.
 
Mogla je Srbija pred odmor da smanji na jednocifrenu razliku, ali je Krstić promašio zicer posle kontre, što je kaznio Vijera trećom trojkom iz isto toliko pokušaja, a naš kapiten se zatim iskupio košem uz faul (31:46) na asistenciju Markovića, ali nije ubacio dodatno slobodno bacanje. Ni Marković nije uspeo da veže dva penala, a Brazil je poluvreme završio onako kako ga je i odigrao - sjajnim ubacivanje iz auta s leve na desnu stranu preko cele naše odbrane koje je prihvatio Barbosa i iz okreta, u padu poslao loptu u obruč za 32:48.
 
Da su "orlovi" prikazali najslabije poluvreme do sada na Mundobasketu govori i statistika: za dva su šutirali 10/23, za tri 2/9, a slobodna bacanja 6/13, uz svega četiri asistencije. Brazil je za dva gađao 12/19, trojke 7/12, penale 3/5, uz 10 uspešnih dodavanja. Teodosić i Bjelica su postigli po šest poena, a Birčević i Krstić po pet, dok su Brazilce predvodili Barbosa sa 11 i Vijera sa dva manje.
 
TREĆA ČETVRTINA:

Marković pokrenuo "orlove" ka velikom preokretu.
Marković, Teodosić, Bogdanović, Birčević i Raduljca bila je naša petorka na početku drugog poluvremena. Bogdanović je popravio procenat "orlova" sa penala, a Birčević ubacio trojku, ali potom nije mogao da parira Varežau u odbrani - 37:52.
 
Ipak, bila je to najava mnogo bolje igre, Raduljica je nadmudrio čuvare, a Marković se za dva promašena penala iskupio ukradenom loptom i polaganjem, te trojkom posle nove dobre odbrane za seriju 7:0 i 44:52. Odbrana je postala neprobojna, a Raduljica i Teodosić su približi "orlove" na 48:54, a ne tako davno bilo je -15 i -18 krajem prvog poluvremena.
 
Barbosa je promašio trojku, a Bogdanović najpre fantastično proigrao Markovića koji je nastavio da topi minus i zatim u 27. minutu trojkom došao do svojih prvih poena i smanjio na 53:55. Usledio je faul Nenea i faul nad Raduljicom, a naš centar je nastavio odličnu seriju Srbije za izjednačenje 55:55.
 
Kao da su se zamenile uloge, pa su Brazilci bili potpuno van ritma, Nene je promašio oba penala i onda zaradio četvrtu ličnu, a Bjelica sa linije za slobodna bacanja doneo prednost "orlovima" od 57:55 koju je povećao Jović na isti način.
 
Potpuno se rasplamsala borba u samom finišu ove četvrtine, te je usledio trojkaški obračun Barbose i Teodosića (62:58), a sa penala su bili precizni Krstić i Barbosa za 64:60.
 
POSLEDNJA ČETVRTINA:

Tri poena Srbije za sedam minuta, Brazil serijom 0:10 do pobede
Ova deonica počela je promašajem Krstića, ali i sa tri vezana Barbose, dok je Simonović ubacio trojku za 67:60 u 32. minutu i zatim skinuo loptu sa koša pri šutu rivala. Dobru odbranu odigrao je i Jović, ali je Bjelica bio neprecizan.
 
Dva i po minuta od početka Brazilci su bili bez koša dok Vijera nije ubacio trojku i naterao Đorđevića da uzme tajm-aut. To nije prekinulo nalet rivala, jer je Vijera ubacio osam poena zaredom, a Spliter zaokružio seriju Brazila na 0:10 za preokret i 67:70. Raduljica je dva puta zaredom napravio faul u napadu, ali su ruke drhtale i Brazilcima, jer je Barbosa dva puta promašio trojku i oba penala.
 
Upravo su njih dvojica bila u glavnim ulogama, a i naš centar je oba puta bio neprecizan sa linije za slobodna bacanja, što je bio 11. promašaj iz 27 pokušaja Srbije. Ni Bogdanović nije ubacio trojku, pa smo za sedam minuta bili na samo tri poena, a Spliter je u poslednjoj sekundi napada odveo Brazil na plus pet - 67:72.

Raduljica je prekinuo crnu seriju jednim pogođenim od dva penala, a nepažnju u našoj odbrani kaznio je Tejlor brzim rukama, ukradenom loptom Markoviću i asistencijom za Splitera koji je zakucavanjem povisio na 68:74. Teodosić je trojkom vratio nadu, ali ju je odmah zatim ugasio Vijera za 71:77 minut i devet sekundi pre kraja, kada je odlučeno pitanje pobednika.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

exsa

03.09.2014 18:55

Niti si ti Djordjevicu trener,niti su oni igraci.

ODGOVORITE
Name

Milojko-Banja luka

03.09.2014 22:07

Ja sam već komentarisao da Vlade Divac, Aleksandar Đorđević i drugi mnogo su donjeli SRPSKOJ košarci, ali je činjenia da Divac na čelu Olimpiskog komiteta ne sme da se suprostavi Karadžiću na mjestu predsednika Fudbalskog saveza SRBIJE i tako ni sa Đilasom koji je doveo cjeli nesposobni DS u Košarkaški savez SRBIJE. Zato treba i Divac da ode sa ovog mjesta zajedno sa njima, a spominju se mnoge afere i u vezi sa Divcem, jer ko normalan može da postavi Đorđevića za selektora i na osnovu čega? Pa dajte onda i meni priliku i ja imam iskustvo kao i Sale nacionale, pa on ne zna da izabere petorku, pogrešne izmjene pravi, pogrešno vrjeme uzima time out, pogrešno postavlja igrače, ne zna da ih organizuje ali sada tek kada dođu Španci biće sramote sa preko 30 razlike ima danas namlate eeee a nekada smo bili sila sve izbjegavali da igraju sa nama, a sada igrači više neće ni da igraju za reprezentaciju a i treneri se prave pametni, lik otjera Micova a on nama sada najviše fali pa i Savanović itd. Bruka tek slijedi

ODGOVORITE