Како сачувати вид приликом рада на рачунару?

Рачунар данас више није луксуз, већ је многима неопходан за посао, учење и комуникацију. Особе чије је радно време везано за рачунар имају у већем проценту ослабљен вид за разлику од људи који не проводе пуно времена за рачунаром. За рад на рачунару који неће штетити вашему виду, потребно је извршити припреме и строго се придржавати следећих савета.

Здравље 03.09.2014 | 17:11
Како сачувати вид приликом рада на рачунару?

Често мењање фокуса
Рад за рачунаром, као и читање, је рад који подразумева гледање из близине у монитор. Код оваквих активности важно је редовно одмарати очи како не би дошло до слабљења очних мишића и кратковидности. Након сваких 10 минута рада за рачунаром, погледајте у удаљени предмет који се налази на најмање три метра од вас.
Држите поглед на том предмету 10 секунди, правилно дишући и трепћући.

То је такозвано 10-3-10 правило (10 минута – 3 метра – 10 секунди) које вам мора прећи у навику како бисте сачували вид. Можда вам се ова кратка вежба чини напорном, међутим она ће вам врло брзо прећи у навику и помоћи у смањењу напетости у очима. На овај начин тренирате мишиће ока и спречавате да се очи улење и навикну на гледање у близину, што ослабљује вид.

Правилно постављен радни сто
Такође је веома важно где ћете поставити свој рачунар. Ако је икако могуће поставите га на место одакле можете видети најдаљу тачку просторије. Немојте постављати рачунар поред прозора јер прекомерно светло узрокује стрес за очи.
Ако немате избора па рачунар морате да поставите у угао или поред зида, изнад монитора ставите мало
огледалце које ће вам омогућити фокусирање погледа у даљину.
Никада не гледајте само у екран, користите се и периферним видом и будите свесни простора и предмета који се налазе у вашој околини.

Елиминишите рефлектујућу светлост
Док користите рачунар, не сме бити одсјаја на монитору.
Одсјај је јак извор светлости који се рефлектује од екрана рачунара, а због њега се наше тело несвесно помера како би га очи избегле и тако долази до искривљења кичме и неправилног држања. Осим тога јака
светлост одсјаја штети очима и представља велики стрес за њих. Одсјај узрокује лоше распоређена расвета у просторији. Можете проверити постоји ли одсјај ако угасите монитор рачунара и упалите осветљење у просторији.
На тај ћете начин идентификовати део расвете који узрокује одсјај и моћи ћете је уклонити или другачије поставити ваш радни сто и монитор.

Немојте радити за рачунаром у мраку
Када се спомиње елиминисање одсјаја, то не значи да треба да претерате у замрачивању просторије у којој радите.
Просторија увек мора бити довољно осветљена, само се морате побрините да се извор светла не налази у вашем видокругу када гледате према монитору или да се не налази у одсјају монитора. Немојте радити за рачунаром у мраку јер то јако штети вашему периферном виду.

Правилно седите
Већина људи је запослена на радним местима где су принуђени свакодневно да седе 8 или више сати. Важно је знати како правилно поставити тело током седења да не бисте оштетили своја леђа.
Док седите увек повуците вашу задњицу све до краја столице, тако да вам леђа додирују наслон. Ако се не можете наслонити због тога, иза доњег дела ваших леђа поставите јастук, тако да нема празног простора.

Користите столице с којих можете додирнути под, тако да ваше ноге не буду прекрштене или у неком другом неудобном положају. Оба стопала спустите на под и немојте прекрстити ноге како не бисте зауставили циркулацију ногу.

Увек седите на средини столице. Немојте ослонити само доњи део леђа на ослонац столице, већ цела леђа. Ако можете, обавезно набавите квалитетну канцеларијску столицу која је добра за вашу кичму. Док радите, руке поставите тако што ћете на део стола, ставити дланове, а само прсте на тастатуру.

Никада не користите руке за придржавање главе или трупа.

Правилно трепћите
Трептање је здраво за ваше очи. Капци распоређују очну водицу преко целог ока и штите га од сушења и страних материја. Здраво око, нормалнога очног притиска, трепће 10-12 пута у минути, отприлике сваких 5 секунди. Већина људи који слабо виде несвесно смање фреквенцију свога трептања.

Они се загледају у предмет који не виде јасно и покушавају да се на то фокусирају. Тада несвесно трепну мање пута него што је оку потребно. Када не трепћете довољно око се напреже, очи се суше и брзо се заморе. У почетку ће бити мало необично подсећати се да трепћете сваких 5 секунди.

Свакако, не морате гледати у сат и трептати тачно на време, али можете се отприлике оријентисати и трептати редовно. После то прелази у навику и више нећете морати својевољно да утичете на трептање.

Вежба лаганог трептања
Да бисте научили редовно да трепћете можете да пробате следећу вежбу. Вежба се изводи тако што лагано и брзо трепћете 20 пута, без стискања очних капака. Лице вам за време вежбе мора бити опуштено.

Након што трепнете 20 пута, затворите очи и одморите се неколико тренутака. Ову вежбу можете понављати најмање два пута дневно.

На овај начин смањиће се замор који осећате у очима.

Када једном научите овај исправан рад за рачунаром, прећи ће вам у навику.

Коментари / 0

Оставите коментар