Линта: Наставља се политика рата

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта осудио је прекривање ћириличних натписа у Вуковару хрватским заставама чиме су чланови такозваног штаба за одбрану Вуковара прославили годишњицу кампање против увођења ћирилице и оцијенио да се тамо наставља политика рата.

Србија 03.09.2014 | 17:10
Линта: Наставља се политика рата

Он сматра да овај неуставан и незаконит чин, којем су јуче прибјегли "борци против ћирилице", представља наставак производње страха и одржавање ратне атмосфере с крајњим циљем да се преосталим Србима живот у Хрватској учини неподношљивим и да се иселе или асимилују, саопштено је из Коалиције.

Линта је указао да је одлуком од 11. августа Уставни суд Хрватске "дао за право" члановима такозваног штаба за одбрану Вуковара, јер је изнад Устава и закона ставио "осјећања Хрвата који су против ћирилице".

"То практично значи да сваки Хрват, који одлучи да скине двојезичну таблу, то може слободно да учини јер, наведеном одлуком Уставног суда, полиција не смије да интервенише да заштити државну имовину нити смије да приведе наведено лице", подсјетио је Линта.

Он је још једном апеловао да ЕУ јасно стави до знања Хрватској да је неприхватљиво да се у једној њеној чланици крши начело владавине права.

Антићирилична кампања која се из Вуковара проширила на друге градове Хрватске почела је 2. септембра 2013. године када је хрватски ратни ветеран Маријан Живковић разбио двојезичну таблу на згради Полицијске управе Вуковар.


Коментари / 0

Оставите коментар