Linta: Nastavlja se politika rata

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta osudio je prekrivanje ćiriličnih natpisa u Vukovaru hrvatskim zastavama čime su članovi takozvanog štaba za odbranu Vukovara proslavili godišnjicu kampanje protiv uvođenja ćirilice i ocijenio da se tamo nastavlja politika rata.

Srbija 03.09.2014 | 17:10
Linta: Nastavlja se politika rata

On smatra da ovaj neustavan i nezakonit čin, kojem su juče pribjegli "borci protiv ćirilice", predstavlja nastavak proizvodnje straha i održavanje ratne atmosfere s krajnjim ciljem da se preostalim Srbima život u Hrvatskoj učini nepodnošljivim i da se isele ili asimiluju, saopšteno je iz Koalicije.

Linta je ukazao da je odlukom od 11. avgusta Ustavni sud Hrvatske "dao za pravo" članovima takozvanog štaba za odbranu Vukovara, jer je iznad Ustava i zakona stavio "osjećanja Hrvata koji su protiv ćirilice".

"To praktično znači da svaki Hrvat, koji odluči da skine dvojezičnu tablu, to može slobodno da učini jer, navedenom odlukom Ustavnog suda, policija ne smije da interveniše da zaštiti državnu imovinu niti smije da privede navedeno lice", podsjetio je Linta.

On je još jednom apelovao da EU jasno stavi do znanja Hrvatskoj da je neprihvatljivo da se u jednoj njenoj članici krši načelo vladavine prava.

Antićirilična kampanja koja se iz Vukovara proširila na druge gradove Hrvatske počela je 2. septembra 2013. godine kada je hrvatski ratni veteran Marijan Živković razbio dvojezičnu tablu na zgradi Policijske uprave Vukovar.


Komentari / 0

Ostavite komentar