Невини провели 30 година у затвору

Два полубрата са менталним проблемима Хенри МекКолум /50/ и Леон Баун /46/ провели су невини 30 година у затвору у америчкој савезној држави Сјеверној Каролини!?Они су 1984. осуђени за силовање и убиство 11-годишње дјевојчице Сабрине Буи.

Свијет 03.09.2014 | 13:37
Невини провели 30 година у затвору

Међутим, недавно анализирани ДНК докази са мјеста злочина показали су да је кривац други човјек, који је у затвору због сличног злочина.Окружни суд у Сјеверној Каролини наредио је да полубраћа одмах буду пуштена на слободу.Тијело Сабрине Буи пронађено је 1983. близу Ред Спрингса.

Прије убиства је силована.МекКолум и Браун, који су тада имали 19 и 15 година, ухапшени су неколико седмица касније, али није било физичких доказа који би их повезали са убиством.МекКолум је признао након пет сати интензивног испитивања у полицији, а признање је прихваћено иако је дато без присуства адвоката или члана породице.

Браун је послије такође потписао признање које му је саставила полиција.Међутим, на суду повукли исказе рекавши да су били изнуђени.Упркос јако слабим доказима, осуђени су на смртне казне. Млађем је касније казна смањена на доживотни затвор, али је МекКолум идућих тридесет година био осуђеник на смрт.Године 2010. случај је поново отворен након бројних жалби и петиција.

Откривени су докази које адвокатски тим полубраће није имао.Докази су упућивали на Роска Артиса, данас 74-годишњака, који је живио у близини мјеста на којем је пронађено тијело.Иако није био осумњичен у случају Сабрине Буи, осуђен је за силовање и убиство друге дјевојчице мјесец дана касније.

"Овај случај је дубоко утицао на животе осуђеника, али и на правни систем у Сјеверној Каролини", рекла је Ен Кирби, адвокат једног од полубраће.Други адвокат Кен Рос наводи да је стравично што је систем допустио да два ментално ограничена дјетета иду у затвор за злочин који нису починили и да у затвору пате идућих тридесет година."Немогуће је ријечима описати кроз шта су прошли и колико су изгубили", рекао је Рос.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xx

03.09.2014 11:54

сваста има

ОДГОВОРИТЕ