Рекеташи из освете бацили бомбу

Полиција трага за особама које су јуче, сат и по иза поноћи активирале експлозивну направу у башти кафића Јесењин, који се налази у шопингу на Грбавици, у сарајевској Улици Хасана Бркића.

Босна и Херцеговина 03.09.2014 | 12:54
Рекеташи из освете бацили бомбу

Према ријечима Емира Терзића, власника овог кафића, ради се о освети особа које су га покушале рекетирати, односно од њега изнудити одређену суму новца, преноси Ослобођење.

Експлозија у башти кафића Јесењин, како је саопштено из полиције, направила је материјалну штету у башти кафића, те оштетила стаклени портал Јесењина, али и Центра за младе. Искусни полицајаци истичу да рекеташима и није био циљ да озлиједе некога, него да власнику причине штету, растјерају госте и пошаљу својеврсну поруку да им се не смије одупирати.

Из полиције истичу да не добијају често пријаве за изнуду. У неким пријашњим случајевима када су изнуђивачи тражили од власника појединих фирми и по 300.000 КМ, наводно на име враћања неких дугова, починиоци су ухапшени и смјештени иза решетака.

И када су починиоци изашли на слободу, рекетирани власници фирми више нису имали проблема. Власник Јесењина Емир Терзић јуче је у полицији дао исказ и испричао да је већ одређено вријеме мета особа које се баве рекетирањем власника пословних простора.

"Углавном бирају мирније власнике објеката. Онима за које знају да су спремни да им се супротставе и изрешетају их, не смију доћи ни пред радњу. Рекеташи су ми прошле године запалили џип туарег, те комшијин ауди и дио куће. То је била освета зато што сам их прије тога пријавио полицији. Полиција је знала ко су те особе. Међутим, они су се примирили и ево поново почели по старом", рекао је Терзић.

Терзић је појаснио да рекеташи прво дођу у објекат и газди предложе да ће му објекат штитити од евентуалних проблема. Ако газда објекта не пристане, рекеташи пошаљу млађе особе да праве проблеме у кафићу, а потом се појаве "заштитиници" и сређују ситуацију. Ако власници објеката и послије тога одбију давати паре за заштиту, почиње угњетавање. Не плаћају цехове, пале возила...  

"Дођу сваких четири-пет дана у објекат, траже по 40-50 марака. Ако одбијеш давати паре, направе цех од 50-100 марака, часте цијелу кафану, и оду не плативши. Или почну озбиљније да притишћу, па ти запале ауто или баце бомбу пред објекат. Полиција све зна.

Кажу да подузимају шта је у њиховој моћи. Видјећемо шта ће се догодити у наредним данима", додаје саговорник.

Како се сазнаје, власници пословних објеката не осјећају се сигурним, па зато и не пријављују рекеташе. С обзиром на то да су неки од рекеташа, наводно, на условној слободи, или им је у току суђење за неко раније почињено кривично дјело, сасвим је довољно разлога да их полиција ухапси, а Суд на дуже вријеме склони са улица. Тада би и рекетирани власници одахнули, а вратила би им се и вјера у правосудне органе.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар