Reketaši iz osvete bacili bombu

Policija traga za osobama koje su juče, sat i po iza ponoći aktivirale eksplozivnu napravu u bašti kafića Jesenjin, koji se nalazi u šopingu na Grbavici, u sarajevskoj Ulici Hasana Brkića.

Bosna i Hercegovina 03.09.2014 | 12:54
Reketaši iz osvete bacili bombu

Prema riječima Emira Terzića, vlasnika ovog kafića, radi se o osveti osoba koje su ga pokušale reketirati, odnosno od njega iznuditi određenu sumu novca, prenosi Oslobođenje.

Eksplozija u bašti kafića Jesenjin, kako je saopšteno iz policije, napravila je materijalnu štetu u bašti kafića, te oštetila stakleni portal Jesenjina, ali i Centra za mlade. Iskusni policajaci ističu da reketašima i nije bio cilj da ozlijede nekoga, nego da vlasniku pričine štetu, rastjeraju goste i pošalju svojevrsnu poruku da im se ne smije odupirati.

Iz policije ističu da ne dobijaju često prijave za iznudu. U nekim prijašnjim slučajevima kada su iznuđivači tražili od vlasnika pojedinih firmi i po 300.000 KM, navodno na ime vraćanja nekih dugova, počinioci su uhapšeni i smješteni iza rešetaka.

I kada su počinioci izašli na slobodu, reketirani vlasnici firmi više nisu imali problema. Vlasnik Jesenjina Emir Terzić juče je u policiji dao iskaz i ispričao da je već određeno vrijeme meta osoba koje se bave reketiranjem vlasnika poslovnih prostora.

"Uglavnom biraju mirnije vlasnike objekata. Onima za koje znaju da su spremni da im se suprotstave i izrešetaju ih, ne smiju doći ni pred radnju. Reketaši su mi prošle godine zapalili džip tuareg, te komšijin audi i dio kuće. To je bila osveta zato što sam ih prije toga prijavio policiji. Policija je znala ko su te osobe. Međutim, oni su se primirili i evo ponovo počeli po starom", rekao je Terzić.

Terzić je pojasnio da reketaši prvo dođu u objekat i gazdi predlože da će mu objekat štititi od eventualnih problema. Ako gazda objekta ne pristane, reketaši pošalju mlađe osobe da prave probleme u kafiću, a potom se pojave "zaštitinici" i sređuju situaciju. Ako vlasnici objekata i poslije toga odbiju davati pare za zaštitu, počinje ugnjetavanje. Ne plaćaju cehove, pale vozila...  

"Dođu svakih četiri-pet dana u objekat, traže po 40-50 maraka. Ako odbiješ davati pare, naprave ceh od 50-100 maraka, časte cijelu kafanu, i odu ne plativši. Ili počnu ozbiljnije da pritišću, pa ti zapale auto ili bace bombu pred objekat. Policija sve zna.

Kažu da poduzimaju šta je u njihovoj moći. Vidjećemo šta će se dogoditi u narednim danima", dodaje sagovornik.

Kako se saznaje, vlasnici poslovnih objekata ne osjećaju se sigurnim, pa zato i ne prijavljuju reketaše. S obzirom na to da su neki od reketaša, navodno, na uslovnoj slobodi, ili im je u toku suđenje za neko ranije počinjeno krivično djelo, sasvim je dovoljno razloga da ih policija uhapsi, a Sud na duže vrijeme skloni sa ulica. Tada bi i reketirani vlasnici odahnuli, a vratila bi im se i vjera u pravosudne organe.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 0

Ostavite komentar