Лоше навике које ремете сан

Питате се зашто је у последње време ваш сан неквалитетан? Лоше навике које сте несвесно усвојили могу бити разлог томе. Осим што ћете сутрадан бити исцрпљени, ово утиче и на физички изглед, стога прочитајте шта морате променити.

Здравље 01.09.2014 | 17:57
Лоше навике које ремете сан

Никада не лежете у исто време
Потрудите се да имате устаљену рутину, јер тело реагује на рутину. Ако је време вашег починка спорадично – некада у 23, а некада у 1х – ваш мозак ће бити веома збуњен.

Читате књигу у кревету
Читање пре спавања је лоша навика коју многи људи практикују. Проблем је у томе што се ваше тело навикло на ову рутину – неће заспати док не прочитате пар поглавља. Ако је тако онда се опружите на кауч или читајте за столом. Кревет не треба да служи ни за шта друго осим за спавање и секс.

Чекирате Фејсбук
Светло компјутера стимулише мозак. Штавише, тешко је престати са размишљањем чак и када се излогујете. Избегавајте касно суфровање интернетом и угасите компјутер. Време опуштања пред спавање не треба да буде загађено електроником.

Неудобан кревет
За добар душек потребно је издвојити доста новца, али пристојан душек одрадиће свој посао и пружити вам миран сан. Исто важи за квалитетну постељину и јастук. Одлучите се за меканији јастук уколико волите да спавате на леђима и стомаку. Тврђи јастук адекватнији је са особе које преферирају спавање на страну.

Иритира вас дигитални сат
Одсјај јарко црвених дигиталних бројева са аларма може вас одвлачити од чврстог сна. Циљ је што више замрачити собу. Ставите књигу преко дисплеја или узмите у обзир куповину малог путног сата. Аларм на мобилном телефону увек је добар избор.

Бројите овце
Када не можете да заспите немоје остајати у кревету дуже од тридесет минута. Устаните, читајте књигу или гледајте телевизију. Радња која захтева маргиналну мождану активност на прави начин ће успавати ваш ум. Пре него што приметите, већ ћете се наћи у слатком сну.

Вежбате до касно
Дневно вежбање учиниће вас полетним у наредних пар сати. Због тога не ваља вежбати три сата пред спавање. Интензивна психичка активност повећава температуру тела и пумпа ваш енергетски ниво прекидајући миран процес који вас уводи у сан.

Коментари / 0

Оставите коментар