Попис: Завршена прва фаза уноса и обраде података

Прва фаза активности на уносу и обради података Пописа становништва домаћинстава и станова 2013. године у БиХ успјешно је завршена према плану активности, који је усвојио Централни пописни биро, саопштено је
из Агенције за статистику БиХ.

Босна и Херцеговина 01.09.2014 | 18:17
Попис: Завршена прва фаза уноса и обраде података

У цијелости је завршен процес ручне припреме материјала, док је 70 одсто материјала прошло процес скенирања. Скениран је пописни материјал у изворном облику, какав је дошао са терена. Тако скениране слике чувају се и не мијењају током процеса обраде података пописа.

У току су активности друге фазе - ОЦР обрада података (оптичко препознавање садржаја пописнице који се смјештају у базу и шифрирање насељених мјеста, општина и страних држава, те занимања и дјелатности.

До сада је, кроз ОЦР систем обрађено 55 одсто од укупног броја пописница, а шифрирано 70 одсто од укупно обрађеног материјала. Шифрирање се врши тако да сви оригинални одговори остану сачувани, а сваки од њих ће имати своју шифру.

Након уноса у базу "сирових" података радиће се њихове контроле (логичке и контроле контингената) чиме се откривају дуплицитети, нејасноће и неконзистентност одговора и статистичко чишћење података пописа прикупљених на терену са циљем да се добију стварни, релевантни и међународно упоредиви и признати подаци о јединицама пописа.

Статистичко чишћење података је једна од уобичајених фаза/метода обраде података, прикупљених током статистичког истраживања, а након њиховог уноса у базу.

Од 27. јануара до краја маја ове године, у Централном мјесту за унос и обраду података радило је више од 300 лица, од којих је, осим представника све три статистичке институције у БиХ било и 298 ангажованих по основу уговора.

Од краја маја до краја августа смањивала се потреба за бројем оператера који су радили на ручној припреми материјала и скенирању пописног материјала тако да је тренутно, по основу уговора, ангажовано 160 лица.

Према плану активности би, ако не буде неких непредвиђених дешавања, већина оператера требало да заврши свој ангажман до краја године.

Коментари / 0

Оставите коментар