Popis: Završena prva faza unosa i obrade podataka

Prva faza aktivnosti na unosu i obradi podataka Popisa stanovništva domaćinstava i stanova 2013. godine u BiH uspješno je završena prema planu aktivnosti, koji je usvojio Centralni popisni biro, saopšteno je
iz Agencije za statistiku BiH.

Bosna i Hercegovina 01.09.2014 | 18:17
Popis: Završena prva faza unosa i obrade podataka

U cijelosti je završen proces ručne pripreme materijala, dok je 70 odsto materijala prošlo proces skeniranja. Skeniran je popisni materijal u izvornom obliku, kakav je došao sa terena. Tako skenirane slike čuvaju se i ne mijenjaju tokom procesa obrade podataka popisa.

U toku su aktivnosti druge faze - OCR obrada podataka (optičko prepoznavanje sadržaja popisnice koji se smještaju u bazu i šifriranje naseljenih mjesta, opština i stranih država, te zanimanja i djelatnosti.

Do sada je, kroz OCR sistem obrađeno 55 odsto od ukupnog broja popisnica, a šifrirano 70 odsto od ukupno obrađenog materijala. Šifriranje se vrši tako da svi originalni odgovori ostanu sačuvani, a svaki od njih će imati svoju šifru.

Nakon unosa u bazu "sirovih" podataka radiće se njihove kontrole (logičke i kontrole kontingenata) čime se otkrivaju dupliciteti, nejasnoće i nekonzistentnost odgovora i statističko čišćenje podataka popisa prikupljenih na terenu sa ciljem da se dobiju stvarni, relevantni i međunarodno uporedivi i priznati podaci o jedinicama popisa.

Statističko čišćenje podataka je jedna od uobičajenih faza/metoda obrade podataka, prikupljenih tokom statističkog istraživanja, a nakon njihovog unosa u bazu.

Od 27. januara do kraja maja ove godine, u Centralnom mjestu za unos i obradu podataka radilo je više od 300 lica, od kojih je, osim predstavnika sve tri statističke institucije u BiH bilo i 298 angažovanih po osnovu ugovora.

Od kraja maja do kraja avgusta smanjivala se potreba za brojem operatera koji su radili na ručnoj pripremi materijala i skeniranju popisnog materijala tako da je trenutno, po osnovu ugovora, angažovano 160 lica.

Prema planu aktivnosti bi, ako ne bude nekih nepredviđenih dešavanja, većina operatera trebalo da završi svoj angažman do kraja godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar