Успорен привредни раст Њемачке

Смањење инвестиција и успоравање спољне трговине разлози су пада привредног раста Њемачке у другом тромјесечју ове године, првом паду за посљедњих годину дана, што је забринуло прву економију ЕУ у тренутку када почињу да се осјећају посљедице украјинске кризе и санкција.

Свијет 01.09.2014 | 15:01
Успорен привредни раст Њемачке

Њемачки бруто домаћи производ у периоду април-јун пао је за 0,2 одсто у односу на прво тромјесечје ове године, потврдио је данас Савезни завод за статистику (Дестатис) прелиминарне резултате од 14. августа.У првом кварталу ове године, Њемачка је забиљежила привредни раст од 0,7 одсто, пренио је АФП.

Привредни раст у другом тромјесечју прошле године на годишњем нивоу износио је 0,8 одсто послије кварталног раста од 2,5 одсто у прва три мјесеца 2013.Обим спољне трговина, традиционални мотор њемачке економије смањен је за 0,2 процентна поена у другом кварталу текуће године, док је потрошња домаћинстава забиљежила позитивне резултате.

„Домаћа потрошња биће главни покретач привредног раста у овој години и могуће је да ће извоз осјетити посљедице украјинске кризе и санкција“, оцјењују аналитичари њемачке Постбанке.

Инвестиције су у другом кварталу ове године смањене за 2,3 одсто на годишњем нивоу.

Коментари / 0

Оставите коментар