Usporen privredni rast Njemačke

Smanjenje investicija i usporavanje spoljne trgovine razlozi su pada privrednog rasta Njemačke u drugom tromjesečju ove godine, prvom padu za posljednjih godinu dana, što je zabrinulo prvu ekonomiju EU u trenutku kada počinju da se osjećaju posljedice ukrajinske krize i sankcija.

Svijet 01.09.2014 | 15:01
Usporen privredni rast Njemačke

Njemački bruto domaći proizvod u periodu april-jun pao je za 0,2 odsto u odnosu na prvo tromjesečje ove godine, potvrdio je danas Savezni zavod za statistiku (Destatis) preliminarne rezultate od 14. avgusta.U prvom kvartalu ove godine, Njemačka je zabilježila privredni rast od 0,7 odsto, prenio je AFP.

Privredni rast u drugom tromjesečju prošle godine na godišnjem nivou iznosio je 0,8 odsto poslije kvartalnog rasta od 2,5 odsto u prva tri mjeseca 2013.Obim spoljne trgovina, tradicionalni motor njemačke ekonomije smanjen je za 0,2 procentna poena u drugom kvartalu tekuće godine, dok je potrošnja domaćinstava zabilježila pozitivne rezultate.

„Domaća potrošnja biće glavni pokretač privrednog rasta u ovoj godini i moguće je da će izvoz osjetiti posljedice ukrajinske krize i sankcija“, ocjenjuju analitičari njemačke Postbanke.

Investicije su u drugom kvartalu ove godine smanjene za 2,3 odsto na godišnjem nivou.

Komentari / 0

Ostavite komentar