Како се црвена боја игра умом?

Људи никада неће сазнати шта се дешавало у главама наших предака прије неколико хиљада година када су први пут узели боје и почели са фарбањем свог тијела, али је значајно то што су изабрали црвену, боју крви - као подсјетника живота, али и смрти, пише ББЦ.

Занимљивости 01.09.2014 | 08:20
Како се црвена боја игра умом?

Данас, црвена је повезана са снагом, агресијом и сексом, па је та боја одлика британске краљевске породице, али и китњастог реона у Амстердаму познатог као "ред-лигхт дистрицт", а те асоцијације не могу бити пука случајност.

Нова грана науке под називом "психологија боје" је утврдила да црвена може имати велики утицај на наше расположење, перцепцију и делање.

Ношење црвене одјеће може промијенити човека психолошки, али му може промијенити и равнотежу хормона, па се поставља питање шта је толико моћно у вермилиону, кармин или скарлетно црвеној?

Нема сумње да се перцепција црвене поклапа са једним од најважнијих догађаја у историји еволуције. Многи сисари, као на примјер пси, не праве разлику измеду црвене и зелене.

Током прилагођавања примата животу у џунгли они су еволуирали нову врсту ћелије у својој мрежњачи која им је омогућавала да изаберу свјетло, црвено воће између лишћа.

Та побољшана перцепција се прилагодила и другим облицима друштвене комуникације, па је црвена кожа, изазвана пумпањем крви близу површине кожа, важан знак доминације за многе врсте примата.

Мандрили мајмуни су можда најпознатији примјер. Они живописним ознакама на лицу одређују свој положај у строгој хијерархији групе, што је доминантнији он је и црвенији.

Два психолога са Унивезитета у Дурхаму Расел Хил и Роберт Бартон су 2004. године почела да се питају да ли би и људи реаговали на сличан начин и схватили су да људи, иако не поцрвене као мајмуни, веома се зарумене у нападу бјеса.

Стога црвена одјећа можда носи знак агресије и доминације. Хил и Бартон су покушали то да истраже, а Олимпијада која се одржавала исте године дала им је савршену прилику.

Они су пратили борбене спортове као што су бокс и теквондо када су спортисти насумично носили или црвену или плаву опрему и тиме су омогућавали научницима да упореде перформансе истих спортиста.

Пратећи њихов напредак Хил је примјетио да су они у црвеним комплетима имали око пет одсто више шанси да побједе. 

"Црвена не претвори такмичара у одлицног спортисту", каже Хил и додаје да она само помаже када су људи у сличном рангу.

Ова прва "скарлетна студија" је обухватила и низ других експеримената, проналазећи сличне резултате са, на примјер, фудбалских утакмица у којима је било мање вјероватно да ће играчи постићи гол уколико голман носи црвени дрес.

Убрзо, психологија боја је постала научна област која се развила у сопственом правцу.

И ван спортских хала слични мисаони процеси се дешавају када је ријеч о црвеној боји, па на примјер људи ће се више кладити са црвеним чиповима, него они који их имају у другим бојама.

Такође, ношење црвене одјеће може да помогне у интервјуу за посао, док неки модни стручњаци сугеришу да се црвена повезује са влашћу и доминацијом на радном мјесту.

Вјероватно је највише студија о бојама било са темама жеље, завођења и греха. Низ експеримената је потврдио да су мушкарци и жене подједнако оцијенили да су људи у црвеној одећи атрактивнији.

Мало црвенија кожа је посљедица добре циркулације па сигнализира добро здравље и кондицију, па вјероватно по навици људи црвену одјећу "читају" на исти начин.

Као и са спортским резултатима, тајна можда лежи само у уму човјека, као и оку посматрача.

Перцепција црвене је еволуирала, то је боја зрелог воћа, љутитог лица човјека или пак човека који показује сексуално узбуђење.

"На тај начин, она ће увек бити повезана са опстанком и тиме се можда само потврђује оно што су наши преци схватили када су први пут почели да сликају своје тијело: не постоји ни једна друга боја као што је црвена", закључује Ендру Елиот са Унивезитета у Рочестеру.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар