Зашто смо “навучени” на кафу?

Кафа вас разбуђује ујутру и одржава вас буднима током дана, али како заправо функционише тај магичан напитак? Мичел Мофит и Грегори Браун објаснили су како кофеин утиче на људски мозак.

Занимљивости 01.09.2014 | 08:00
Зашто смо “навучени” на кафу?

Прва ствар коју треба да знате је да дио вашег природног умора долази из молекула који се зове аденозин. Људско тијело производи аденозин током цијелог дана.

“Док спавате, пада концентрација аденозина, али с буђењем креће нова производња “, објашњавају Мофит и Браун. У видео прилогу који су креирали јасно се види да под утицајем аденозина човјек током дана постаје све уморнији и поспанији.

Јутарња кафа ремети тај природни процес јер људски мозак доживљава кофеин попут аденозина. И баш због свог сличног облика, кофеин се веже на рецепторе аденозина у мозгу. Када кофеин заузме мјесто на којем би требало да буде аденозин, овај молекул се једноставно не може задржати на свом мјесту. То спрјечава дјеловање аденозина, а тиме и осјећај поспаности и умора.

Резултат тога процеса је потпуна будност и спремност за акцију. Али као и многе друге ствари у животу, ни то не траје довијека. Како попушта деловање кофеина, тако се мозак враћа у своје природно стање и својим уобичајеним процесима. Почиње да се ствара аденозин и тијело постаје уморно, што је разлог зашто многи људи током дана пију и по неколико шољица кафе.

Тако настаје и зависност од кофеина, јер због умора чојеку треба све више и више кафе.

“Када покушате да престанете да пијете кафу или смањите њен унос током дана, осјетићете симптоме апстиненције и осјећаћете се уморније него што бисте се осјећали да никада нисте пили кафу”, појаснили су Мофит и Браун.


Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар