Бирачима требају конкретни одговори

Имам двојака очекивања од предизборне кампање и самих избора. Моја очекивања од политичара и кандидата су да грађанима на разумљив начин објасне како намјеравају ријешити најхитније проблеме с којима се они суочавају. Напримјер, како намјеравају отворити нова радна мјеста или поново подстаћи напредак ка евроатлантским интеграцијама? - рекао је у интервјуу за Агенцију Фена високи представник за БиХ Валентин Инцко.

Босна и Херцеговина 31.08.2014 | 19:00
Бирачима требају конкретни одговори

Наглашава да оно што нам није потребно је још једна предизборна кампања пуна хушкачке реторике и ниских удараца.

-С друге стране, моја очекивања од бирача су сасвим јасна - да 12. октобра изађу у што већем броју на биралишта и гласају. Моја порука грађанима је: ако не гласаш, дозволићеш другима да одлучују о твојој будућности. То је једноставно тако - поручио је Инцко.

У ОХР-у помно прате предизборну кампању, као и увијек те Инцко позива грађане да пријаве неприкладно понашање током кампање надлежним властима, а посебно Централној изборној комисији, која има право санкционисати кандидате уколико прекрше изборна правила.

-Постоје правне одредбе које предвиђају повреду слободе опредјељења бирача као кривично дјело. Позивам све кандидате и политичаре да поштују демократске процесе и да имају на уму да је застрашивање бирача неприхватљиво. Онај ко то не схвати, мора бити спреман прихватити предвиђене санкције које укључују могуће казне затвора до три године, па чак и до пет година у одређеним случајевима - подвлачи Инцко.

Охрабрен је, наводи, вијешћу да ће неколико невладиних организација активно пратити цијели изборни процес, од почетка кампање до бројања гласачких листића.

Коментаришући чињеницу да има више политичких кандидата за поједине функције, посебно за бошњачког члана Предсједништва, Инцко сматра да је, генерално гледајући, позитиван тренд то што постоји истинско
такмичење за функције.

На бирачима је, истиче, да изаберу за кога ће гласати на овим изборима. Свако ко каже да нема избора не ради ништа друго него тражи изговор да не гласа.

-Има нових лица, има и старих. Има позитивних кандидата и мање позитивних. Има кандидата који су испунили своја обећања и оних који нису. Има много опција. Надам се да ће бирачи тражити конкретне одговоре од политичара када буду одлучивали за кога ће гласати, нарочито одговоре на питање како ће политичари рјешавати њихове кључне проблеме. При томе посебно мислим на отварање радних мјеста и борбу против корупције - потцртава Инцко.

Износећи оцјену о томе да ли је била адекватна реакција власти на природну катастрофу, која је угрозила десетке хиљада грађана у оба бх ентитета и проузроковала огромне штете, Инцко наводи да, имајући у виду размјере катастрофе, активности на пружању помоћи представљају велики изазов у логистичком смислу.

-И даље сам шокиран оним што сам видио на терену када сам обишао све оне општине које сам могао посјетити одмах након поплава. Оно што је било позитивно јест да су људи које сам сусрео помагали једни другима - нису их занимале административне границе, нити имена људи којима су помагали - национална припадност није била битна. Грађани ове земље желе заједничким напорима изградити бољу будућност за себе и своју дјецу. Уопште не сумњам да желе политичаре који могу осигурати опоравак ове земље умјесто да стално отварају старе ране да би своју владавину засновали на страху - каже високи представник.

Сматра да грађани који живе у поплављеним подручјима требају, прије свих осталих, дати оцјену јесу ли власти адекватно реаговале на поплаве. Сигуран је, каже, да ће они искрено процијенити реакцију власти на основу личног искуства.

Када је ријеч о резултатима Донаторске конференције одржане у Бриселу, Инцко је казао да не сумња да су донатори испунили своја обећања и да ће их наставити испуњавати.

-Сада је лопта на терену домаћих власти у БиХ који требају омогућити ефикасну расподјелу донаторских средстава. Имам информацију да су власти већ примиле доста финансијске помоћи - рекао је високи представник.

С обзиром на почетак нове школске године те и даље присутан проблем с којим се суочавају бошњачки ђаци из Коњевић Поља и Врбањаца, Инцко истиче да ситуација у Коњевић Пољу и Врбањцима доказује потребу да се ова питања требају хитно рјешавати.

Истовремено, додаје, родитељи и Министарство образовања РС-а требају без даљњег одгађања поново почети директан дијалог.

-Од највећег је значаја постићи договор о конкретним рјешењима која ће осигурати да се дјеца врате у учионице и добију адекватно образовање. Нема алтернативе него да све заинтересиране стране почну искрене разговоре ради проналаска даљњег пута у најбољем интересу дјеце - поручује високи представник.

Наводи да је врло разочаран због незнатног напретка који су власти у цијелој БиХ, на свим нивоима, постигли у провођењу позитивних промјена које би осигурале потпуно поштивање права на образовање сваког дјетета.

-Прије почетка школске године требало је учинити далеко више да би сва отворена питања била ријешена - сматра Инцко.

Чињеница да Конференција министара образовања није још, како је нагласио, постигла трајна и дугорочна рјешења у области образовања, "не ослобађа сваког појединачног министра његове личне одговорности да осигура поштивање основног права дјеце на инклузивно образовање без дискриминације".

-Искористио бих ову прилику да позовем све министре образовања у Босни и Херцеговини да ураде све што је у њиховој моћи да ријеше преостала спорна питања унутар њихових надлежности, тако да се дјеца, ослобођена било каквих спорова, могу усредсриједити на учење - казао је високи представник у интервјуу за Агенцију Фена.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

србин

31.08.2014 19:19

Господине Инцко, покушајте нешто да урадите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

31.08.2014 19:27

Потребно нам је да такви муфљузи као сто је Инцко нестану из наших зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

01.09.2014 04:29

Било би добро кад би ове наше пропале политичаре отерали са власти и тебе заједно са њима.

ОДГОВОРИТЕ