Гумице за популарне наруквице канцерогене!

Највећи ланац продавница играчака у Великој Британији, фирма “Ентертејнер”, повукла је из продаје гумице за прављење популарних наруквица и ситних играчака након што је откривено да садрже канцерогене хемикалије, преноси Индепендент.

Свијет 31.08.2014 | 10:23
Гумице за популарне наруквице канцерогене!

Новинари “ББЦ” програма Мидлендс тудеј организовали су да се ураде тестови на разнобојним гумицама. Резултати су показали да оне садрже 40 одсто фталата, материје која по ЕУ прописима може у производу да буде највише 0,1 одсто.

- За нас у “Ентертејнеру” безбедност деце је највећи приоритет, па смо зато из превентивних разлога одмах уклонили све гумице из продаје док не обавимо комплетну истрагу – рекли су у тој фирми.

Фталати се користе да би пластику учинили флексибилнијом, али пошто се ради о познатом карциногену њихова употреба је строго контролисана. Помама за гумицама од којих се праве наруквице и ситне играчке кренула је из САД и захватила и Британију где је чак хаљина начињена од ових гумица продата за око 200.000 евра.

Бирмингемска канцеларија за истраживања, независно тело које тестира модни аксесоар, каже да је у гумицама нашло два забрањена фталата.

- Фталати доспевају у људски организам сисањем и очигледно је да је у том случају ситна играчка која виси на наруквици веома ризичан предмет – наводи Мерион Вилсон која је водила тест.

Извор: Телеграф.рс

Коментари / 0

Оставите коментар