Навикавање на школске обавезе

Први септебар се приближио, што за многе родитеље значи да њихови малишани или по први пут крећу у школу или се после летњег распуста враћају у школске клупе.

Ево пар савета како да дете навикнете на школске обавезе.

Занимљивости 30.08.2014 | 23:05
Навикавање на школске обавезе

1. Олакшајте детету везивање за учитељицу

Деца морају да се вежу за своје учитеље како би била спремна за учење. Ако осећате да ваше дете нема добар однос са учитељицом, обавезно је контактирајте. Објасните јој да се дете још увек није навикло на школске обавезе и замолите је да обрати додатну пажњу, како би се оно осећало опуштено као код куће. Свака искусна учитељица ће ово разумети и на кратко ће обратити посебну пажњу на ваше дете.

2. Олакшајте детету повезивање са другом децом

Деца морају да буду повезана најмање са једним дететеом. Питајте учитељицу са којом децом се дружи ваше дете. Питајте дете кога би волело да позове на играње. Ако вашем детету није пријатно да позове другаре јер није сигурно како ће они реаговати, можете да позовете другу маму на кафу после школе. И ко зна,можда ћете и ви стећи нове пријатеље.

3. Дајте детету начин да остане у вези са вама током дана

За већину деце највећи изазов је да се растану од родитеља кад одлазе у школу. Развите ритуал као што је велики и значајан загрљај и реците му колико га волите. Направите детету папирно срце, дајте му фотографију, привезак, било шта што може да понесе са собом, а што ће га у сваком делу дана подсећати на вас.

4. Умирите страхове

Многи дечији страхови су проузроковани бригама које родитељи могу сматрати смешним, као што је то страх да ћете ви умрети или нестати док је оно у школи. Уверите га да ћете се увек вратити, тако да му то остане у глави током целог боравка у школи, како би се опустило.

5. Помозите детету да се смеје својим страховима како не би плакало

Церекање је начин на који се дете бори са анксиозностима, а сваки малишан који има потешкоћа да се прилагоди новим школским обавезама је заправо уплашен. Дајте му што више прилика да се смеје. Ако успете да одвојите време ујутру да радите заједно са њим оно што га засмејава, увидећете да се ваш растанак одвија лакше (не голицајте га, јер голицање појачава страхове и подстиче лучење хормона стреса).

6. Останите повезани

Отпочните дан мажењем на дететовом кревету или на каучу, само пружајући му љубав. Постарајте се да сваког дана после школе, проведете специјално време са вашим дететом и саслушате како је провело дан. Мазите се са њим и кад угасите светла у соби, како би му пружили осећај сигурности.

7. Будите упознати са разлозима због којих је ваше дете забринуто

У већини случајева, деца успеју да се навикну на школу у првих пар недеља. Само понекад њихово незадовољство указује на озбиљнији проблем: остала деца га малтретирају, не успева да види таблу са свог места или не разуме наставу и плаши се да проговори. Опрезно постављајте питања, започните разговор тако што ћете читати књигу заједно, испричајте му ваша позитивна искуства из школе. У случају да не успевате да допрете до свог детета време је да позовете учитељицу.

8. Потрудите се да будете неколико минута раније испред школе кад се настава заврши

Ако вас дете не угледа кад изађе у школско двориште, то ће погоршати све страхове које има.

9. Умањите значај времена које млађе дете проводи са вама код куће

Ако је млађе дете код куће са вама, потрудите се да ставите до знања старијем детету како је код куће досадно и како би његов млађи брат или сестра волели да иду у школу за велику децу.

10. Створите мирну атмосферу код куће са раним одласцима у кревет и мирним јутрима

Ако морате да будите дете сваког јутра, оно не спава довољно. Деца која нису одморна теже подносе растанке, а да не говоримо о школиским обавезама. Померајте време за спавање сваке вечери тако што ћете читати пре спавања, а на овај начин ћете уједно вежбати и читање. Такође и ви идите раније на спавање, тако да се мирно можете изборити са јутарњом журбом и обезбедити леп почетак дана целој породици.

Коментари / 0

Оставите коментар