Navikavanje na školske obaveze

Prvi septebar se približio, što za mnoge roditelje znači da njihovi mališani ili po prvi put kreću u školu ili se posle letnjeg raspusta vraćaju u školske klupe.

Evo par saveta kako da dete naviknete na školske obaveze.

Zanimljivosti 30.08.2014 | 23:05
Navikavanje na školske obaveze

1. Olakšajte detetu vezivanje za učiteljicu

Deca moraju da se vežu za svoje učitelje kako bi bila spremna za učenje. Ako osećate da vaše dete nema dobar odnos sa učiteljicom, obavezno je kontaktirajte. Objasnite joj da se dete još uvek nije naviklo na školske obaveze i zamolite je da obrati dodatnu pažnju, kako bi se ono osećalo opušteno kao kod kuće. Svaka iskusna učiteljica će ovo razumeti i na kratko će obratiti posebnu pažnju na vaše dete.

2. Olakšajte detetu povezivanje sa drugom decom

Deca moraju da budu povezana najmanje sa jednim deteteom. Pitajte učiteljicu sa kojom decom se druži vaše dete. Pitajte dete koga bi volelo da pozove na igranje. Ako vašem detetu nije prijatno da pozove drugare jer nije sigurno kako će oni reagovati, možete da pozovete drugu mamu na kafu posle škole. I ko zna,možda ćete i vi steći nove prijatelje.

3. Dajte detetu način da ostane u vezi sa vama tokom dana

Za većinu dece najveći izazov je da se rastanu od roditelja kad odlaze u školu. Razvite ritual kao što je veliki i značajan zagrljaj i recite mu koliko ga volite. Napravite detetu papirno srce, dajte mu fotografiju, privezak, bilo šta što može da ponese sa sobom, a što će ga u svakom delu dana podsećati na vas.

4. Umirite strahove

Mnogi dečiji strahovi su prouzrokovani brigama koje roditelji mogu smatrati smešnim, kao što je to strah da ćete vi umreti ili nestati dok je ono u školi. Uverite ga da ćete se uvek vratiti, tako da mu to ostane u glavi tokom celog boravka u školi, kako bi se opustilo.

5. Pomozite detetu da se smeje svojim strahovima kako ne bi plakalo

Cerekanje je način na koji se dete bori sa anksioznostima, a svaki mališan koji ima poteškoća da se prilagodi novim školskim obavezama je zapravo uplašen. Dajte mu što više prilika da se smeje. Ako uspete da odvojite vreme ujutru da radite zajedno sa njim ono što ga zasmejava, uvidećete da se vaš rastanak odvija lakše (ne golicajte ga, jer golicanje pojačava strahove i podstiče lučenje hormona stresa).

6. Ostanite povezani

Otpočnite dan maženjem na detetovom krevetu ili na kauču, samo pružajući mu ljubav. Postarajte se da svakog dana posle škole, provedete specijalno vreme sa vašim detetom i saslušate kako je provelo dan. Mazite se sa njim i kad ugasite svetla u sobi, kako bi mu pružili osećaj sigurnosti.

7. Budite upoznati sa razlozima zbog kojih je vaše dete zabrinuto

U većini slučajeva, deca uspeju da se naviknu na školu u prvih par nedelja. Samo ponekad njihovo nezadovoljstvo ukazuje na ozbiljniji problem: ostala deca ga maltretiraju, ne uspeva da vidi tablu sa svog mesta ili ne razume nastavu i plaši se da progovori. Oprezno postavljajte pitanja, započnite razgovor tako što ćete čitati knjigu zajedno, ispričajte mu vaša pozitivna iskustva iz škole. U slučaju da ne uspevate da doprete do svog deteta vreme je da pozovete učiteljicu.

8. Potrudite se da budete nekoliko minuta ranije ispred škole kad se nastava završi

Ako vas dete ne ugleda kad izađe u školsko dvorište, to će pogoršati sve strahove koje ima.

9. Umanjite značaj vremena koje mlađe dete provodi sa vama kod kuće

Ako je mlađe dete kod kuće sa vama, potrudite se da stavite do znanja starijem detetu kako je kod kuće dosadno i kako bi njegov mlađi brat ili sestra voleli da idu u školu za veliku decu.

10. Stvorite mirnu atmosferu kod kuće sa ranim odlascima u krevet i mirnim jutrima

Ako morate da budite dete svakog jutra, ono ne spava dovoljno. Deca koja nisu odmorna teže podnose rastanke, a da ne govorimo o školiskim obavezama. Pomerajte vreme za spavanje svake večeri tako što ćete čitati pre spavanja, a na ovaj način ćete ujedno vežbati i čitanje. Takođe i vi idite ranije na spavanje, tako da se mirno možete izboriti sa jutarnjom žurbom i obezbediti lep početak dana celoj porodici.

Komentari / 0

Ostavite komentar