Тимошенкова хоће Украјину у НАТО

Партија Отаџбина (Баткившчина) Јулије Тимошенко одлучила је да данас започене неопходне процедуре ради одржавања референдума о учлањењу Украјине у НАТО, истовремено са ванредним парламентарним изборима 26. октобра, јавиле су агенције.

Свијет 30.08.2014 | 18:21
Тимошенкова хоће Украјину у НАТО

Бивша украјинска премијерка је рекла да ће данас њена странка предати Централној изборној комисији пријаву о окупљању грађана на ком ће бити истакнута иницијатива, пренио је УНН.

Након тога, по закону о референдуму, партија ће започети сакупљање три милиона потписа потребних за његово одржавање, рекла је Тимошенкова, саопштавајући и да се обратила предсједнику, премијеру и предсједнику скупштине, Петру Порошенку, Арсенију Јацењуку и Александру Турчинову, као и посланицима са молбом да подрже иницијативу.

УНН наводи да је бивша премијерка увјерена да ће учлањење у НАТО заштитити Украјину од ратних дејстава.

Тимошенкова је, како преноси РИА Новости, подсјетила да је јуче генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен рекао да су врата за Украјину отворена и изразила увјерење да је данас народ консолидован у позицији да земља треба да постане чланица Алијансе.

Јацењук је јуче изјавио да ће украјинска влада предложити Врховној ради (скупштини) да укине ванблоковски статус Украјине и обнови курс ка учлањењу у НАТО.

Јацењук је, како је пренијела агенција Интерфакс-Украјина, рекао да би усвајањем тог закона Украјини било забрањено чланство у постстовјетским интегративним савезима као што су царинска или евроазијска унија, које, како је рекао, по својој суштини нису ништа друго него "Совјетски савез који се зове Руска Федерација".

Украјина од 1994. године учествује у програму Партнерство за мир, а 1997. Кијев је закључио Повељу о специјалном партнерству Украјине и НАТО-а.

Кијевске власти 1997. године закључиле су Повељу о специјалном партнерству између Украјине и НАТО-а, а одлуку о почетку процедуре ступања у Алијансу Савет за безбједност Украјине донио је маја 2002, уз очекивање да ће учлањење бити 2008. године.

Курс евроатлантске интеграције, уз приближавање ЕУ, био је проглашен 2005. по доласку на функцију шефа државе Виктора Јушченка.

Рада је 2010. на приједлог тадашњег предсједника Виктора Јануковича усвојила закон о принципима унутрашње и спољне политике, којим је проглашен ванблоковски статус Украјине и искључен курс ка евроатлантској интеграцији земље.

Закон који до сада важи, предвиђа основни принцип спољне политике по ком Украјина поштује политику несврставања у блокове, што значи да не учествује у војнополитичким савезима, већ у модернизацији и развоју европског система колективне безбједности, наставља конструктивну сарадњу са НАТО и другим војнополитичким блоковима поводом свих питањима од заједничког интереса.

Због распада коалиције владајуће већине у Украјини су за 26. октобар заказани пријевремени парламентарни избори.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Нема више Украјине

30.08.2014 18:03

Ова стуха је морала остати у затвору. Развалила је Украјину. Типичан примјер да ће сваки криминалац из политике радије гурнути земљу у рат него сједити иза решетака. Ова хоће не само локални рат него хоће изазвати трећи свјетски. А није се досјетила да иде на фронт да брани земљу. Али врло радо шаље друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

31.08.2014 11:16

Ова жена је оличење зла и љепоте. То је најгора комбинација.

ОДГОВОРИТЕ