Timošenkova hoće Ukrajinu u NATO

Partija Otadžbina (Batkivščina) Julije Timošenko odlučila je da danas započene neophodne procedure radi održavanja referenduma o učlanjenju Ukrajine u NATO, istovremeno sa vanrednim parlamentarnim izborima 26. oktobra, javile su agencije.

Svijet 30.08.2014 | 18:21
Timošenkova hoće Ukrajinu u NATO

Bivša ukrajinska premijerka je rekla da će danas njena stranka predati Centralnoj izbornoj komisiji prijavu o okupljanju građana na kom će biti istaknuta inicijativa, prenio je UNN.

Nakon toga, po zakonu o referendumu, partija će započeti sakupljanje tri miliona potpisa potrebnih za njegovo održavanje, rekla je Timošenkova, saopštavajući i da se obratila predsjedniku, premijeru i predsjedniku skupštine, Petru Porošenku, Arseniju Jacenjuku i Aleksandru Turčinovu, kao i poslanicima sa molbom da podrže inicijativu.

UNN navodi da je bivša premijerka uvjerena da će učlanjenje u NATO zaštititi Ukrajinu od ratnih dejstava.

Timošenkova je, kako prenosi RIA Novosti, podsjetila da je juče generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao da su vrata za Ukrajinu otvorena i izrazila uvjerenje da je danas narod konsolidovan u poziciji da zemlja treba da postane članica Alijanse.

Jacenjuk je juče izjavio da će ukrajinska vlada predložiti Vrhovnoj radi (skupštini) da ukine vanblokovski status Ukrajine i obnovi kurs ka učlanjenju u NATO.

Jacenjuk je, kako je prenijela agencija Interfaks-Ukrajina, rekao da bi usvajanjem tog zakona Ukrajini bilo zabranjeno članstvo u poststovjetskim integrativnim savezima kao što su carinska ili evroazijska unija, koje, kako je rekao, po svojoj suštini nisu ništa drugo nego "Sovjetski savez koji se zove Ruska Federacija".

Ukrajina od 1994. godine učestvuje u programu Partnerstvo za mir, a 1997. Kijev je zaključio Povelju o specijalnom partnerstvu Ukrajine i NATO-a.

Kijevske vlasti 1997. godine zaključile su Povelju o specijalnom partnerstvu između Ukrajine i NATO-a, a odluku o početku procedure stupanja u Alijansu Savet za bezbjednost Ukrajine donio je maja 2002, uz očekivanje da će učlanjenje biti 2008. godine.

Kurs evroatlantske integracije, uz približavanje EU, bio je proglašen 2005. po dolasku na funkciju šefa države Viktora Juščenka.

Rada je 2010. na prijedlog tadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča usvojila zakon o principima unutrašnje i spoljne politike, kojim je proglašen vanblokovski status Ukrajine i isključen kurs ka evroatlantskoj integraciji zemlje.

Zakon koji do sada važi, predviđa osnovni princip spoljne politike po kom Ukrajina poštuje politiku nesvrstavanja u blokove, što znači da ne učestvuje u vojnopolitičkim savezima, već u modernizaciji i razvoju evropskog sistema kolektivne bezbjednosti, nastavlja konstruktivnu saradnju sa NATO i drugim vojnopolitičkim blokovima povodom svih pitanjima od zajedničkog interesa.

Zbog raspada koalicije vladajuće većine u Ukrajini su za 26. oktobar zakazani prijevremeni parlamentarni izbori.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nema više Ukrajine

30.08.2014 18:03

Ova stuha je morala ostati u zatvoru. Razvalila je Ukrajinu. Tipičan primjer da će svaki kriminalac iz politike radije gurnuti zemlju u rat nego sjediti iza rešetaka. Ova hoće ne samo lokalni rat nego hoće izazvati treći svjetski. A nije se dosjetila da ide na front da brani zemlju. Ali vrlo rado šalje druge.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

31.08.2014 11:16

Ova žena je oličenje zla i ljepote. To je najgora kombinacija.

ODGOVORITE